Separatister tar över alltmer i östra Ukraina
En prorysk separatist kastar en molotovcocktail under attacken mot åklagarmyndigheten i Donetsk, östra Ukraina den 1 maj. . (Foto: Genya Savilov / AFP/Getty Images)


I Donetsk i östra Ukraina har ännu en myndighetsbyggnad tagits över av separatister. En folksamling på runt 1000 personer angrep åklagarmyndighetens kontor i Donetsk, där upproret startade för en knapp månad sedan.

Folkmassan tvingade 200 poliser som vaktade byggnaden att lämna ifrån sig, batonger, skyddsvästar och kravallsköldar. Strax efter vajade separatisternas flagga i vinden, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

En reporter från nyhetsbyrån AP såg en handfull tjänstemän släpas bort och misshandlas av några i folkmassan.

Möjligen hade separatisterna sporrats av Ukrainas tillförordnade president Oleksandr Turtjynov som citerades i The Guardian i onsdags:

”Säkerhetsstyrkorna kan inte snabbt få kontroll över situationen i Donetsk och Luhansk.

I Donetsk finns själva hjärtat av stödet till den avsatte presidenten Viktor Janukovitj som tog sin tillflykt till Ryssland efter protesterna i huvudstaden Kiev som började i februari. Motståndarna till den regering som efterträdde honom, har tillskansat sig byggnader i ett tiotal städer i östra Ukraina, skriver nyhetsbyrån AP.

På onsdagen tog separatister kontrollen över tullbyggnaden i Donetsk, stadshuset i Alchevsk och ett industriområde för cirka 110 000 arbetare. Mängder av byggnader i östra Ukraina har intagits av separatister den senaste månaden. Ett tiotal städer är nu i händerna på separatister.

Regeringen i Kiev sade sent på onsdagskvällen att de låtit gripa Rysslands militärattaché för misstankar om spioneri mot Ukrainas militära samarbete med Nato. Diplomaten greps på bar gärning när han tog emot information från en ukrainsk överste, skriver Svt.

Samtidigt kommenterade Ryssland Ukrainas förslag om en folkomröstning den 25 maj om ”nationell sammanhållning, territoriell integritet och decentralisering av makten” som en bluff.

Förstamajfirandet är en vårhögtid för många ukrainare, men idag regnar det, himlen är molntäckt och det är inte bara vädret som lägger sordin på firandet.

I Kiev har många som tidigare haft tilltro till den nuvarande regeringen börjat se konspirationer.

”President Turtjynov och Julia Timoshenko tjänar på det här, för de jobbar åt Putin, säger Vitalj Kravtjuk, enligt sverigesradio.se.

Internationella valutafonden (IMF) har godkänt ett stödpaket motsvarande 111 miljarder kronor som sträcker sig över två år. Men Ukraina måste dra åt svångremmen, och gaspriset höjs från idag med cirka 40 procent.

”De tar stora lån men vad de gör med pengarna, får vi aldrig veta, sade pensionären Alexandra.