Seoulinvånare fördömer KBS TV för att de böjer sig för kommunistskina
På eftermiddagen den 25 februari samlades många medborgare och olika företrädare vid Sydkoreas TV-station KBS huvudkontor för en presskonferens. (Li Ming/The Epoch Times)


Under måndagsmorgonen samlades dussintals sydkoreanska medborgare utanför koreanska KBS Televisions kontor för att delta i en presskonferens som arrangerats för att protestera mot att visningen av den New York-baserade Divine Performing Arts Chinese Spectacular ställdes in på grund av Kinas kommunistregims påtryckningar.

Påtryckningarna som KBS Television utsatts för av den kinesiska regimen följer en taktik som också använts av regimens ambassadtjänstemän i Danmark, Sverige och USA. Detta på grund av att Chinese Spectacular har några inslag i showen som visar förföljelsen av Falun Gong-utövare, vilka förföljts av regimen sedan 1999.

Vid presskoneferensen ombads KBS att ta ett beslut i frågan som inte ger Sydkorea en ofördelaktig image i omvärldens ögon.

Spectacular hade inplanerats för tre föreställningar i Pusan den 26-27 februari vid KBS Television Pusan Hall. Över 6000 biljetter har sålts och några av föreställningarna var helt utsålda.

KBS skrev den 2 oktober 2007 på ett kontrakt med Divine Performing Arts koreanska representant, Soh Nata Yesul Gihoek Arts Company. KBS bröt plötsligt kontraktet på grund av påtryckningar från den kinesiska ambassaden.

Under tisdagen var värdarna för Chinese Spectacular med Sydkoreas Falun Dafa-förening, Soh Nata Yesul Gihoek Arts Company och Sydkoreanska Epoch Times, i ett möte med KBS-ledningen för att vädja till deras samvete och låta föreställningen visas under kvällen.

Som ett resultat av detta möte höll KBS ett akutmöte för att diskutera frågan.

Många tror att föreställningen, som planerats börja bara några timmar senare, kommer att bli ett eldprov för den nya Lee Myungbak-regeringen.

Översatt från version