Senatorn tycker att Shen Yun är ”mycket viktigt"
Jaime Naranjo, senator för det socialistiska partiet i Chile (Foto: NTDTV)


Jaime Naranjo, senator för det socialistiska partiet i Chile, var glad att han trotsade det kalla vädret och kom till Santiagos Teletón Theater den 12 juli för att se en del av Kina som han verkligen beundrade.

Naranjo var imponerad över hur New York-baserade Shen Yun Performing Arts skildrade och porträtterade den gamla kinesiska kulturen genom klassisk kinesisk dans och musik. 

– Underbart! Jag tycker att det är viktigt att en show som den här når länder som Chile, eftersom det ger oss möjlighet att bekanta oss med det kinesiska folkets traditioner, uttryckta på många olika sätt, sade Naranjo.

– Vi har upplevt en mycket märklig och speciell stund. Det är viktigt att lära sig av andra länder, och särskilt Kina, som har en tusenårig kultur.

Shen Yun väcker Kinas gudomliga kulturarv till liv genom de berättande danserna från forntida heroiska legender, moderna sagor om stort mod och folkloristiska traditioner.

– Man blir alltid överraskad av de saker man ignorerar eller inte känner till, så orsaken varför vi har kommit hit är för att vi ska gå långt tillbaka i tiden, för att upptäcka dessa intressanta saker, undervisningen om den kinesiska kulturen, säger Naranjo.

Naranjo anser att Shen Yuns föreställning var ”mycket viktig”, inte bara för att den återupplivar Kinas historiska traditioner, utan även för att den visar hur historien kan sättas i samband med det som sker i Kina idag.

– Folk märker det svåra och hårda situationer som många går igenom i Kina, eftersom yttrandefriheten i ett demokratiskt system som vi har, inte finns i Kina, säger han.

Detta återspeglas i dansnumret, ”Himlen väntar oss trots förföljelse”, som skildrar en pappa som förföljs till döds för att han övar Falun Gong, en andlig disciplin som den kinesiska kommunistregimen förbjöd för tio år sedan. Sedan dess har tiotusentals familjer dödats, skadats och förstörts, men trots lidande, finns ett budskap om hopp som vittnar om en långvarig kinesisk tro att goda människor belönas, även om inte i detta livet.

– Jag anser att när man har förtroende och tror på demokrati och frihet – även om den är kvävd, förföljd, förtryckt – finns det alltid hopp.

Naranjo njöt av vokalisterna, solisterna och koreografin samt dansarnas rörelser och ansikten.

– Fantastiskt, man ska inte bara titta på dansen eller musiken, utan också på artisternas ansikten, som ger liv till den här showen.

Han sade
att Shen Yun var ”utmärkt” och uppmuntrade andra att komma och se den.

– Det är en show som måste ses eftersom det visar en annan verklighet i Kina, visar en annan kinesisk kultur. Det som uttrycks på scenen, iscensättningen och tolkningarna som helhet är fullständigt annorlunda.

Shen Yun gav tre föreställningar i Santiago, Chile, mellan 10-12 juli. Showen återvänder till Argentina den 16 juli, denna gång till Cordoba, där de ger tre föreställningar fram till den 18 juli. Därefter åker de till Westchester i New York där de ger endast en föreställning, den 2 augusti.

Epoch Times är en stolt sponsor av Shen Yun Performing Arts. För mer information vänligen besök ShenyunPerformingArts.org.

NTDTV har bidragit till artikeln.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/19539/