Senaten godkände reviderat räddningspaket
Senator Chris Dodd (v) talar till pressen tillsammans med senatorerna Harry Reid (h) och Mitch McConnell i Washington den 1 oktober, 2008, efter det att senaten godkände räddningspaketet på 700 miljarder dollar för Wall Street. (Foto: Nicholas Kamm/AFP/Getty Images)


USA:a senat godkände på onsdagen ett nytt reviderat räddningspaket för finanskrisen, som hotar att förlama finanssystemet och orsaka en djup recession inte bara för USA men också i Europa.

Det nya lagförslaget måste dock godkännas av kongressen som är USA:s högsta lagstiftande organ. I måndags förkastade kongressen det tidigare räddningspaketet som anses av amerikanerna gynna ”Wall Street”  (finansdirektörerna) på bekostnad av ”Main Street” (vanliga skattebetalare).

Senator Chris Dodd, chefen för senatens kommitté för bank, hem och storstadsaffärer sade att det nya förslaget är en ”enorm förbättring jämfört med den blankocheck” regeringen ville genomföra för några dagar sedan. 

Dodd sade att lagförslaget som heter ”Emergency Economic Stabilization Act” inte bara ger en stabilitet och förtroende för finansmarknaden utan hjälper också amerikanska familjer som kämpar för att klara ekonomin.

Samma dag godkände senaten genomförandet av en plan som heter ”Hope for Homeowners program” avsedd att hjälpa husägare som inte klarar av att betala amorteringar. Det innebär att staten köper de problematiska skuldbrev till lägre pris, men både banken och husägaren kommer att tjäna på det istället för att låta huset gå till utmätning.

Lagförslaget som nu går vidare till omröstning i representantshuset fick stöd av båda presidentkandidaterna, Obama och McCain.

Not: Blankocheck är en check som har skrivits ut av betalaren utan att denne har fyllt i något belopp.