Semestra som vegetarian
Vegetariskt och veganskt finns att hitta över hela världen. På websajter kan man söka på olika länder och städer för att hitta bland annat vego-mat, vego-resor och vego-hotell. (Foto: Toa Heftiba/Stocksnap.io)


Tack och lov har det blivit lättare att hitta vegetarisk och vegansk mat på resorna. Men det finns mer än så. Vego-vänliga resmål handlar inte bara om maten, det finns även skräddarsydda resor och vego-vänliga hotell.

Det finns inget jobbigare än att höra: ”Men, vart kan vi åka som är roligt med alla dina matrestriktioner?” Eller ännu värre: ”Vi kan inte åka någonstans!” Så, vart åker en vegetarian på semester? Ja, det beror på vad semestern är till för. Avslappning? Smekmånad? Äventyr? Precis som andra semesterfirare har vegetarianer olika intressen.

Happy Vegan blir Göteborgs nya helveganska butik

Var ska man leta?

Det finns en hemsida som jag tycker är till särskilt stor hjälp: Vegetarian Vacations. Den gör det enkelt att välja efter område och aktiviteter.

Ett annat alternativ är att besöka din lokala hälsokostaffär eller livsmedelsbutik. Ibland har de information uppsatt eller också har ägarna inblick i vilka ställen som är de bästa att besöka. Andra pålitliga källor inkluderar vegetariska tidskrifter, såsom Vegetarian Times, där det finns annonser om vegetariska serveringar eller resmål för vegetarianen.

Obegränsade möjligheter

Jag är förundrad över att hitta så vitt skilda resor, som att söka strandfynd i Hawaii till snowboardåkning i Frankrike. Jag har hittat resmål i Storbritannien, Asien, Australien, Kanada, Syd- och Centralamerika. Enbart i USA finns det resmål för vegetarianer från norr till söder och från östkusten till västkusten. Kalifornien har med bred marginal flest resmål, men det finns även några i Iowa, Utah, Tennessee, Montana och Wyoming.

Där finns något för fotvandrare, cyklister, skidåkare och sjömän, och även för vanliga turister och för dem på sightseeing. Där finns också resmål för konstälskarna. Det finns många retreat och hälsobrunnar, såväl som resor för den andligt sinnade. Vissa bed-and-breakfast annonserar om ekologiskt och kemikaliefritt uppehälle för de resande vegetarianer som bryr sig om vår jord (men det får bli en annan historia). Vegetariankryssningar finns också.

8 saker du bör veta innan du blir vegan

Betyder detta att det inte blir någon resa till Grand Canyon? Räkna inte bort traditionella icke-vegetariska semestermål som resealternativ. Vissa platser, såsom Äventyrscentret i Oregon, erbjuder också vegetariska alternativ tillsammans med spännande forsränning och andra äventyr. Du kan också hitta vego-vänliga ställen på webbsidor såsom Vegetarian Vacations.

Sådana semestrar kan hittas i såväl USA som andra länder. Självklart är det alltid bra att kolla i förväg när du planerar att åka någonstans och ta reda på vilka alternativ som finns tillgängliga. Döm om min förvåning när jag hittade den enda vegetariska restaurangen i västra South Dakota, bara några minuter från Mt Rushmore och the Badlands.

Om du reser med bil eller tåg så finns det vegetariska hamburgare på menyerna hos Denny’s, Burger King och Amtrak.

Vegombudet, tack

Vad vore en vegetarisk semester utan en resebyråtjänsteman för vegetarianer? Jajamen! Du kan koppla upp dig mot en vego-representant som hjälper dig på rätt spår. Detta är särskilt användbart om man inte har tid att själv göra efterforskningar eller är i behov av speciell inkvartering. Agenturer såsom Green Earth Travel kan göra sökningarna åt dig. Donna Zeigfinger äger Green Earth Travel, LLC, vilka erbjuder reseservice för vegetarianer, inklusive paketresor för grupper, och eko-resor.

Det här är ingen uttömmande översikt över vad som finns tillgängligt för personer med kostval, som genom historien har ställts inför utmaningar på sina resor. Det finns mycket att hitta på nätet. Utforska dina valmöjligheter och finn det som passar din livsstil och ditt samvete.

Ekoturism – resa med upplevelser och miljötänk

Vegetariskt resande på webben
Vegetarian Vacations

Vegetarian Travel Guide: Sök på stat i USA, eller välj annat land

Green Earth Travel

Vegan Travel

Happy Cow

Veganistan: Veganrestauranger och butiker i Sverige

Den svenska Facebook-gruppen Resa som vegan

 

Thailand. En gatuförsäljare packar upp vegetarisk mat inför en vegetarisk festival i Bangkok. (Foto: Pornchai KittiwongsakulAFP)

Thailand. En gatuförsäljare packar upp vegetarisk mat inför en vegetarisk festival i Bangkok. (Foto: Pornchai KittiwongsakulAFP)


Indien. En glad man sätter i sig en vegetarisk hamburgare på en McDonaldsrestaurang i New Delhi. Där severas inget fläsk- eller nötkött, enbart kycklingburgare och vegetariska rätter. (Foto: Prakash Singh/AFP)

Indien. En glad man sätter i sig en vegetarisk hamburgare på en McDonaldsrestaurang i New Delhi. Där serveras inget fläsk- eller nötkött, enbart kycklingburgare och vegetariska rätter. (Foto: Prakash Singh/AFP)


USA. South Dakota erbjuder veganrestaurangen Vegies, ett stenkast från nationalmonumentet i Mt. Rushmore. (Foto: Sharista Houston)

USA. Lycka! Artikelförfattaren hittade en veganrestaurang i South Dakota, ett stenkast från nationalmonumentet i Mt Rushmore. (Foto: Sharista Houston)