Seger för Anson Chan i Hongkongval
Anson Chan vann i Hongkong-val. (Foto: Wu Lianyou/The Epoch Times)


Den pro-demokratiska kandidaten Anson Chan vann en plats i Hongkongs lagstiftande församling framför sin Peking-vänliga rival, den före detta säkerhetschefen Regina Ip. Resultatet som redovisades på måndagsmorgonen visade att Chan fick 54,8 procent av rösterna.

Efter beskedet sade Chan att segern tillhör alla dem som älskar demokrati. Hon menar att Hongkong-borna tog rätt beslut och att hennes seger är ett starkt uppsving för att kunna närma sig allmänna val i Hongkong.

Chan beskrev kampanjen som ett ”dop av demokrati” och att det inte varit enkelt. Med varje steg hon tog och varje medborgare hon mötte, blev hon alltmer övertygad om att Hongkong-borna är redo för allmänna val. Hon lovade att göra sitt bästa och har startat processen med att uppmana till allmänt val 2012.

Ip dök upp på mediacentret vid tre-tiden och sade att det var första gången hon drev en kampanj och att hon inte haft tillräckligt med tid för förberedelser. Ip sade att trots att hon var besviken över utgången, var det en nyttig erfarenhet.

I valet röstade 321 000 personer, vilket är 52 procent av Hongkongs röstberättigade. Det är 5,6 procent lägre än vid valet 2004 och 18 procent högre än fyllnadsvalet 2000. Pang Kin-Kee, ordförande för EAC (Election Assistance Commission), var nöjd med siffrorna. Ma Ngok, professor från regeringsdepartementet och allmänna administreringen vid Chinese University i Hongkong sade att Chans seger är ett uppsving för den demokratiska kampen. De över 50 procent rösterna för Chan visar att de flesta stödjer demokrati.

Då Chan stod inför en stark kandidat från den Peking-vänliga kampanjen, uppmanade hon innan valet Hongkongs medborgare: ”Att vinna detta val är inte för min egen ära, utan för Hongkongs värde. Huruvida vi kan behålla våra viktigaste värden, särskilt ärlighet, rättvisa, demokrati och oberoende tänkande, beror på hur Hongkongs befolkning bryr sig. Vi minns alla kraften 2003 då vi protesterade mot Artikel 23. Jag hoppas att Hongkongs invånare igen står upp och röstar med sitt samvete, för nästa generations skull.”

Översatt från version