Sedlar värda 6 miljarder måste bytas ut
Snart värdelös om den inte byts ut eller handlas upp. (Foto: Riksbanken)


I Sverige ska vi byta ut våra sedlar 2015 och inför bytet vill Riksbanken minska antalet sedlar och versioner av sedlar. Idag finns det två versioner av 50- och 1000-kronorssedlarna, de äldsta blir snart värdelösa.

De sedlar som inte har folieband vid sidan blir ogiltiga som betalningsmedel efter årsskiftet. Hittills har 8 miljoner äldre 1000-kronorssedlar bytts ut, men Riksbanken har koll på antalet sedlar och vet att det finns ytterligare 6 miljoner sedlar.

Det ligger alltså 6 miljarder hemma i byrålådan hos folk. Riksbanken uppmannar dessa ägare att handla och/eller sätta in dem på banken senast 31 december.

På banken kan man få legitimera sig då de tillämpar lagen om åtgärder mot penningtvätt och kanske frågar de var pengarna kommer ifrån.

”Var ute i god tid eftersom det kan finnas begränsningar för bank och handel att ta emot kontanter. Bankerna kan ta emot äldre 50- och 1000-kronorssedlarna utan folieband för insättning på konto till och med den 28 februari 2014”, sade Christina Wejshammar, enligt ett pressmeddelande.

Har man trots uppmaningen kvar ogiltiga sedlar efter 28 februari kan man vända sig till Riksbanken som sätter in pengarna mot en kostnad.

2015 får vi helt nya sedlar och mynt. Sedlarna får bättre förfalskningsskydd och mynten ska bli lättare och mindre.


Ogiltig som betalmedel efter årsskiftet. (Foto: Riksbanken)

Ogiltig som betalmedel efter årsskiftet. (Foto: Riksbanken)


Sedeln ska ha en folieband för att vara giltig efter årsskiftet. (Foto: Riksbanken)

Sedeln ska ha en folieband för att vara giltig efter årsskiftet. (Foto: Riksbanken)