Sebbe blev årets bästa film i Guldbaggegalan
Lisa Langseth fick pris för bästa manus av filmen "Till det som är vackert". (Foto: AFP/Kim Jae-Hwan).


När Petra Mede dansat igång Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm visade den sig bli en ganska jämn och väl fördelad tillställning mellan årets starkaste filmer. Det verkar vara de filmer som verklighetstroget går lite mer inpå livet som blivit populärast i år.

Mycket fokus fick även flera av de yngre skådespelarna. I filmen: ”Sebbe” spelar Sebastian Hiort af Ornäs, en 15-årig killes känslomässigt svåra uppväxt. Mobbad i skolan och med en dysfunktionell och fattig mamma bygger han upp en ilska som får ödesdigra konsekvenser. Filmens manus och regi stod Babak Najafi för, men det var filmens producenter, Rebecka Lafrenz och Mimmi Spång som tog emot priset på scenen. 

Till biopublikens pris var följande nominerade: ”Snabba Cash” i regi av Daniel Espinosa, ”Farsan” i regi av Josef Fares och ”Änglagård -tredje gången gillt” i regi av Colin Nutley. 

Det var till sist ”Änglagård 3” som vann biobesökarnas röster genom telefonomröstningen. En glad Helena Bergström tog emot priset tillsammans med Wolff.

–  Vi brukar säga att vi gör film för er (tittare) – och det menar vi, sade hon i det kanske kortaste tacktalet för kvällen. 

Cecilia Forss (från Ica-reklamen) delade ut bästa manliga biroll till Peter Dalle för sin roll i Himlen är oskyldigt blå. Den kvinnliga motsvarigheten (bästa kvinnliga biroll) fick Outi Mäenpää. Det var Rickard Wolff som delade ut det (priset) och det var för hennes roll som alkoholiserad mamma i filmen ”Svinlängorna”. 

Bästa kvinnliga och manliga huvudroll fick Alicia Vikander för rollen i ”Till det som är vackert” och Joel Kinnaman för rollen JW i ”Snabba Cash”.

Mona Malm fick Hedersguldbaggen, dagen till ära – det var hennes födelsedag, vilket gjorde henne mycket glad.

Lisa Langseth fick priset Bästa manus för filmen ”Till det som är vackert”.

Bästa dokumentärfilm delades ut av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Det blev filmen ”Ångrarna” som tog hem det priset bland de övriga nominerade ”Familia” och ”Så nära”. Aril Wretblad belönades för bästa foto och bästa kortfilm gick till ”Tussilago” av Jonas Odell.

Priset för bästa regi fick Pernilla August för filmen ”Svinalängorna”. Huvudrollerna i ”Svinalängorna” spelas av Noomi Rapace, Ola Rapace, Outi Mäenpää, Tehilla Blad, Junior Blad, Alpha Blad, Selma Cuba och Ville Virtanen. 

Under sitt tacktal nämner Pernilla August särskilt ett mail som hon fått av en kille på 25 år. Han tackade från djupet av sitt hjärta för och tyckte att filmen hade hjälpt honom mycket. Han skrev: ”Mycket av det som händer i filmen har även hänt mig, jag fick kontakt med mina känslor från min barndom”, skrev han.

– Jag är fruktansvärt lycklig för det här, utbrast Pernilla August över sitt pris.

Andreas Öhman som gjort filmen ”I rymden finns inga känslor”, fick trots fyra nomineringar ingen bagge.