Se film genom regissörens ögon
TV stationen BBC i England gör denna kalibrering en gång i månaden på sina monitorer. (Foto: Victor Rojas/ AFP)


För att kunna vara med på och följa regissörens vision i alla fall vad gäller bild så är det läge att kalibrera TV:n eller projektorn. Kalibrering gör att du får rätt inställningar vad det gäller färg, kontrast, gamma med mera.

Genom kalibreringen ska man nå färgtemperaturen 6500k som ungefär motsvarar färgtemperaturen på middagssolen i västra/norra Europa. Dagens platt-TV har goda förutsättningar för att kunna kalibrera TV:n så att den kan visa det som regissören eller producenten har tänkt sig i fråga om färg, kontrast, gamma och ljusstyrka.

Med en kalibreringsskiva kommer du så nära du kan för de inställningar som behövs. Det finns olika kalibreringsskivor, men de vanligaste är Avia: Guide to Home Theater och Video Essentials.

En annan variant är Spyder från colorvision, här sätter du en spindel över skärmen och kopplar TV:n till en dator. Spindeln gör mätningar för både bild och ljud.

Det finns olika nivåer på kalibrering, man kan också göra en professionell kalibrering och det bör göras av en person med ISF-certifiering. Det är en ganska kostsam procedur.

ISF är en förkortning av Imagine Science Foundation och är en amerikansk oberoende organisation som utfärdar displaystandarder.

Så vill du se filmen som den är tänkt, är det värdefullt att ställa in den på rätt sätt, du vill väl inte missa filmen?