Se en kattvideo och må bättre
Katten Kippy i trädgården i Arizona 2014. (Foto: RP Shelton, Wikimedia.org.)


Att titta på kattvideor online ger en positiv känslomässig belöning, enligt en ny studie. De gör också tittarna piggare och minskar negativa känslor, såsom stress, som tittarna kan ha haft innan.

Det väger upp fördelarna för tittarna att använda mediet, säger forskarna, trots att det för många försenar arbetet eller ansvaret för studier när de gör det.

Studien analyserade svaren av 6 795 internetanvändare som blev tillfrågade om sina vanor att titta på kattvideor, deras motiv för att göra det och vilken känslomässig effekt de upplevde.

När man analyserade svaren upptäckte forskarna att de som tittade på kattvideor tycktes ha en personlighet som talade för att de var blyga och sympatiska.

Bara cirka 36 procent av dem identifierade sig själva som kattmänniska jämfört med de cirka 60 procent som också rapporterade tycke för hundar.

Enligt forskningsledaren utfördes studien för att ”bättre förstå vilken inverkan internet kan ha på oss som individer och på samhället”. Hon tror att ytterligare akademisk forskning om kattvideor kunde undersöka deras potentiella användning som en prisvärd terapiform.

Hemligheten med hur katten lapar mjölk

Spel med djur i trånga burar upprör kineser