SD vill förbättra inom vård och omsorg


Det var en självsäker och stridslysten Jimmie Åkesson som intog Almedalens scen på måndagskvällen. Budskapet var tydligt: Sverigedemokraterna tänker ta upp striden med Miljöpartiet om att bli Sveriges tredje största parti, och för att bli det måste man nå vanligt folk i allmänhet och kvinnor i synnerhet.

SD:s stora utspel under dagen var att man vill satsa sex miljarder i stimulansmedel på bättre villkor för offentliganställda inom vård och omsorg, något som ingen av partiets företrädare stack under stol med var ett sätt att nå ut till fler kvinnor.

Själva det seminarium som SD höll, som handlade om villkoren för offentliganställda, var inte särskilt välbesökt. Där talade den arbetsmarknadspolitiske talespersonen Mattias Karlsson och gäster om underbemanning, delade turer och ofrivillig deltidsarbetslöshet, främst inför partitrogna. Men budskapet trummades ändå ut i olika forum under dagen, som uppvärmning till Åkessons tal, både av honom själv och till exempel kvinnoförbundets ordförande Carina Herrstedt.

Förutom att i sitt tal hylla ”vardagshjältarna” inom offentlig sektor, i ett tydligt försök att profilera SD som mer av både ett kvinno- och arbetarparti, så kastade Åkesson en handske till MP samtidigt som han hårt angrep partiet. Han lanserade SD som ”det Sverigevänliga alternativet” mot MP, i kampen om att bli Sveriges tredje största parti och absolut vågmästare i riksdagen.

– Jag tror ni förstår själva att vi måste vinna den kampen, sade han.

Men Åkesson svingade även friskt mot alliansen, såsom jämställdhetsminister Maria Arnholm, som han anklagade för ”radikalfeministiskt testuggande” i stället för verkligt jämställdshetsarbete (som SD nu alltså säger sig stå för) och att befinna sig i samma verklighetsfrånvända sfär där han placerar MP. Han deklarerade vidare att man kommer att ”oförtrutet kämpa emot” EU så länge det handlar om överstatlighet och federalism, och han kallade det för ”ett bisarrt system”, som vill förbjuda Sverige att sälja svenskt snus till svenskar i Sverige.

Invandringskritiken tog förhållandevis liten plats i talet, och gick främst ut på angrepp på den senaste tidens beslut om avgiftsfri sjuk- och tandvård till illegala invandrare, en lag som trädde i kraft just samma dag som talet, den 1 juli. ”En skammens dag” enligt Åkesson.

I sitt tal riktade Åkesson inledande kängor mot KD-ledaren Göran Hägglunds tal kvällen innan, drog skämt om hur alliansen påminner om dataspelet pac-man, där Fredrik Reinfeldt ”åker omkring och käkar upp sina allianskamrater” innan han gick på sina huvudteman. Överlag var det tydligt att det fanns närmast en känsla av osårbarhet hos Åkesson, efter ett år där alla skandaler och turer kring dem på något vis tyckts ha vänts till triumfer, i alla fall med avseende på väljarstöd i opinionsundersökningar.

Den senaste affärens huvudperson, Kent Ekeroth, som i media pekats ut som hjärnan bakom den främlingsfientliga sajten Avpixlat, vandrade avslappnat omkring i Visby och kunde kosta på sig att skratta med Åkesson när den sistnämnde fick frågan under Expressens utfrågning om vad han har för hållhake på partiet.

Den självsäkra attityd och hållning partiets företrädare uppvisade satte Åkesson själv ord på när han i sitt tal talade om de ”desperata kampanjer” som han menar att meningsmotståndare inom media och andra partier allt mer ägnar sig åt inför valet 2014.

– Låt dem hålla på. Det är naturligt att fallande höstlöv skräms av en tilltagande vind.