SD växer trots skandal - Isovaara petad


På torsdagsförmiddagen tvingades SD-riksdaledamoten Lars Isovaara lämna sitt uppdrag, i den senaste av skandalerna kring partitoppen. Trots de senaste veckornas kriser når Sverigedemokraterna sin högsta nivå någonsin, 8,6 procent, i Novus väljarbarometer för november. Opinionsföretagets vd anser att kriserna snarare stärkt än försvagat partiet.

Den film som Expressen publicerade, i vilken partiets rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth, den ekonomiskpolitiske talesperson Erik Almqvist samt Christian Westling i SD:s utrikespolitiska råd, under en blöt natt beväpnade sig med järnrör i händerna, har inte fått sympatisörerna att fly partiet.

Enligt Novus vd, Torbjörn Sjöström, har Expressens avslöjande snarare stärkt än försvagat Sverigedemokraterna. Det finns inte heller något i väljarbarometern som visar att turbulensen har orsakat någon påtaglig inre splittring i partiet. Och sympatisörerna står fortfarande bakom samma kärnvärden: begränsad invandring och hårdare tag mot kriminella. (Novus mätning gjordes före Isovaarahändelsen.)

En orsak till uppgången är, enligt Sjöström, en rad felaktiga opinionsmätningar som skapat bilden av SD som Sveriges tredje största parti. Till vissa undersökningar har deltagarna anmält sig själva istället för att ha blivit utsedda genom slumpval. SD-sympatisörer har varit överrepresenterade i dessa, uppger Sjöström i en debattartikel i SvD.

– Medias vilja att under hela 2012 från och till utropa Sverigedemokraterna som det tredje största partiet stämmer fortfarande inte, däremot har de en statistiskt säkerställd uppgång, skriver han.

På onsdagen fick Sverigedemokraternas hårt prövade ledare, Jimmy Åkesson, ytterligare ett problem på halsen: Riksdagsledamoten Lars Isovaara, som  uppgett att han rånats på sin väska av invandrare och sedan polisanmäldes för att ha sagt rasistiska saker till en riksdagsvakt, hade i själva verket glömt väskan på en krog.

Ett pressmeddelande i vilket stölden tillkännagavs drogs tillbaka när partiet fick veta att väskan hittats och lämnats in till riksdagen. Partiledaren Jimmy Åkesson sade vid en hastigt sammankallad pressträff på torsdagsförmiddagen att Isovaara lämnar sitt riksdagsuppdrag, på egen begäran.

Opinionssiffror

Novus mätning gjordes 15 till 25 november. 
I riksdagsvalet 2010 fick SD 5,7 procent av rösterna.
I Novus oktobermätning fick partiet 6,5 procent. I november 8,6 procent.
I en sammanställning av åtta undersökningsinstituts opinionssiffror som SD redovisar på sin hemsida anges en popularitet på 9,2 procent. Högst ligger Sentio med 12,3. Lägst ligger Skop med 6,4 procent.
Snittet av samma undersökningar första halvåret 2012 var 6,6 procent.