SD mobiliserar för folkomröstning om invandringen
Jimmy Åkesson och Sverigedemokraterna ställer in siktet på en folkomröstning om flyktingmottagandet, meddelandes vid en presskonferens på torsdagen. (Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/Getty Images)


Sverigedemokraterna kommer att starta en kampanj för att få till stånd en folkomröstning om flyktingmottagandet. Partiets ledning berättade vid en extrainsatt presskonferens på torsdagen att man nu ”ändrar kurs” och mobiliserar för valrörelsearbete.

SD har tidigare deklarerat att det vill minska asylinvandringen med 95 procent och tycker sig politiskt ensamt om att förstå flyktingkrisens allvar. Partiledaren Jimmy Åkesson föreslog folkomröstning om invandringen även i onsdagens partiledardebatt.

På presskonferensen i riksdagen förklarade Åkesson och flera andra i partiledningen att Sverige befinner sig i den största katastrofen i modern tid. Det gäller ekonomin och rättssystemet, liksom andra aspekter av samhället.

”Det är tält och snö i Sverige”

Partisekreterare Richard Jomshof kritiserade i en intervju med SVT de etablerade medierna för att ge en felaktig bild av situationen, och menade att många människor inte känner igen sig i mediers och politikers verklighetsbeskrivning.

Genom annonser i andra länders medier vill SD få flyktingar att förstå att ”Det är tält och snö i Sverige”, sade partiets integrationspolitiska talesperson Paula Bieler.