Scream 4 - inte mycket att skrika för
Neve Campbell är lysande i filmen Scream 4. (Foto: AFP / Gabriel Bouys)


  • Titel: Scream 4
  • Produktionsår: 2011
  • Produktionsland: USA
  • Regi: Wes Craven Medverkande: Neve Campbell, Courtney Cox, David Arquette, Emma Robert, Hayden Panettiere, Rory Culkin, Erik Knudsen, Roger Jackson m fl.
  • Kommer ut: 110817

När ”Scream” (Wes Craven, USA, 1996) kom ut var den lite som en frisk fläkt för skräckgenren, då den reflekterade över hela genren på ett roligt vis samtidigt som den var riktigt läskig. Men reflekterandet blev värre för varje film och nu är det faktiskt rentav pladdrigt.

Filmen utspelar sig i Woodsboro, samma lilla småstad som i första filmen. Händelserna från första filmen blev filmatiserade, vilket de hade blivit redan i ”Scream 2” (Wes Craven, USA, 1997). Denna fiktiva film har nu resulterat i ett antal uppföljare, vilket har gjort den sömniga lilla staden till en riktigt känd plats. När hjältinnan från första filmen, Sidney Prescott (Campbell) återvänder till staden för att göra publicitet för sin bok, börjar en ny mördare att härja. Självklart följer mördaren samma mönster som tidigare, det vill säga med samma kostym och med en jaktkniv som vapen. 

Jag tyckte första filmen i serien var riktigt bra. Den reflekterade på hela genren på ett roligt vis, men var fortfarande läskig; det var svart humor i toppform. Dessutom kändes den fortfarande ganska originell, då mördaren visserligen pratade om skräckfilmer, men följde ett eget mönster, vilket bland annat inkluderade de nu kända telefonsamtalen med den raspiga rösten (lysande gjord av Roger Jackson). Men ju fler filmer som kom i genren, desto mer självreflektiva blev filmerna; de frångick att spegla andra filmer och fokuserade mer på att reflektera över tidigare filmer i genren. Och det var bra så länge filmerna skojade med andra filmer. När de börjar skoja med tidigare filmer i samma serie, börjar man tröttna på dem.

Campbell är faktiskt bättre än någonsin; i tidigare filmer har hon alltid känts lite mjäkig. Nu känns hon däremot som en stark kvinna som man nog bör tänka sig för två gånger innan man ger sig på. Vi återser även Dewey (Arquette) och Gale (Cox). I denna film har dock originaltrion mindre roller, då det är en ny grupp ungdomar som är filmens fokus. Bland dessa ser vi bland annat Julia Roberts’ brorsdotter, Emma Roberts, och Macaulay Culkins lillebror, Rory Culkin. Det känns ju lite som en film för kända personers mindre kända släktingar. Culkin är visserligen hyfsad i sin roll som filmnörden Charlie, men det känns inte som att Roberts har vidare mycket talang. Men det har jag visserligen sagt om både hennes faster, Julia, och hennes pappa, Eric. Och det går ju ganska bra för dem. Bäst bland de nya skådespelarna är Panettiere, som spelar den tuffa Kirby. För trots att alla de nya skådespelarna spelar kopior av tidigare karaktärer, lyckas Panettiere göra en något nyanserad karaktär, vilket inte säger lite i sammanhanget.

”Scream 4” känns för övrigt ganska mjäkig i jämförelse med den nya generationens skräckfilmer, exempelvis ”Saw” (James Wan, USA/Australien, 2004) och dess uppföljare, som alla innehåller väldigt mycket äckeleffekter, något som ”Scream 4” saknar. Detta skulle kanske ha varit bra, om det inte vore för att det känns som att ”Saw” är bättre även innehållsmässigt. Däremot kommer det en hel del överraskningar på slutet, vilket gör att man i alla fall inte känner sig helt lurad efter att ha suttit bänkad i nästan två timmar framför TV:n.