Science fiction-filmernas invasion 2011
Även inom konsten finns det ett intresse för det okända- Här ett konstverk som föreställer ett UFO av den japanska konstnären, Mariko Mori. (Foto: AFP/ANP/ Dennis Beek)


2011 kommer vi att bli invaderade av science fiction-filmer. ”Super 8” av Stephen Spielberg, ”Attack the block” av Joe Cornish och ”11-11-11” av Darren Lynn Bousman är bara några av de filmer som kommer att visas under 2011, och listan kan göras lång.

Sci-fi-filmer har sin grund i science fiction-litteraturen och nästan alla filmer bygger på en bok eller ett seriemagasin. Det finns ofta en framskriden teknologi i filmerna, och rymden och rymdvarelser är ett nästan alltid förekommande tema.

1903 kom den allra första science fiction-långfilmen och den var en filmatisering av Jules Vernes ”Från Jorden till månen”. Ända från den första filmen till i dag har intresset för det okända varit stort bland världens filmbesökare.

Filmen ”Avatar” som i dag är världens största film genom tiderna är science fiction-genrens senaste bidrag till filmvärlden. Den visar tydligt på genomslagskraften och nu verkar alltså science fiction-genren behålla eller till och med öka sitt inflytande i filmvärlden.

Så i dag vet vi att i år, 2011, kan vi minst se ett 15 tal sci-fi-filmer på bio så det är bara att slå sig ner i biofåtöljerna och uppleva rymdens okrönta kungar.

Andra science fiction-filmer

World Invasion – Battle Los Angeles: Jorden invaderas av okända utomjordingar och jordens befolkning samlar sig i Los Angeles där sammandrabbningen har sitt sista slag.

X-men – First Class, utspelar sig 1963 och Charles Xavier startar en skola och ett team för människor med övernaturlig förmågor.

Filmen Area 51, handlar om ett gäng tonåringar som tar sig in på det mytomspunna Area 51. Ett område där utomjordisk aktivitet  antas pågå.

Rise of the Apes: Nu kommer filmen som visar vad som hände innan ”Apornas planet” från 1968. Människan håller på att experimentera med apor för att få dem att bli mer utvecklade.