Schack-VM i full gång


VM i schack mellan den indiske världsmästaren Viswanathan Anand och utmanaren Veselin Topalov från Bulgarien är i full gång. De två inledande partierna har redan avverkats och ställningen är 1 – 1. Matchen spelas i Bulgariens huvudstad Sofia.

Med den numera världsberömda vulkanen vid Eyjafjallajökull på Island fanns det dock vissa problem för världsmästaren Anand att komma till Sofia. Efter ankomsten till Frankfurt i Tyskland fick Anand åka buss när flygen var inställda. En nätt liten resa på fyrtio timmar! Matchstarten fick skjutas fram en dag, men nu är den i gång.

I det första partiet vann den bulgariska utmanaren Veselin Topalov överraskande enkelt. Med ett kraftfullt springaroffer slog han Anands kungsställning i spillror och indiern kunde inte freda sin kung från Topalovs tunga pjäser.

Kanske var det den  långa bilresan som gjorde sig påmind? Den indiske världsmästaren Anand repade sig dock oväntat snabbt från den inledande förlusten. I det andra matchpartiet spelade han vit och förde med lätt hand hem vinsten i ett slutspel som kanske kunde förvaltats något bättre av Topalov.
Ett bondeoffer i spelöppningen gav Anand det friare spelet och trots att ställningen ytligt sett länge verkade vara okej för Topalov kunde Anand sakta men säkert förbättra sin position och till slut fick Topalov ge tillbaka bonden och när indiern sedan lyckades skaffa sig en långt framskjuten fribonde var partiet i realiteten över.

Måndagen är en fridag för de båda kombattanterna och den tredje ronden startar på tisdag kl. 15.00.

Matchen är planerad att spelas över tolv partier. Vinnaren är den som först nått 6,5 poäng. Om ställningen är lika efter tolv ronder spelas ett tiebreak.

Den officiella webbsajten är:

http://www.anand-topalov.com/

Den som vill följa partierna live med kommentarer från schackmästare kan göra det gratis bland annat på:

http://www.chess.com/tvSchack-VM i Bulgarien