Saudiska kvinnor körde ostraffat
Saudiska kvinnor går ur en bil i Riyadh 17 juni. Saudiska kvinnor körde bil under en landsomfattande kampanj för att protestera mot ett traditionellt förbud att köra bil. (Foto: Fayez Nureldine/ AFP)


Som ett trotsigt sätt att hävda sina rättigheter satte sig många kvinnor i Saudiarabien bakom ratten på fredagen. Kampanjen handlar om att få bort de restriktioner som förbjuder saudiska kvinnor att köra bil. Det kom inga rapporter om arresteringar av kvinnliga förare.

Den saudiske inrikesministern förbjöd formellt kvinnor att köra bil år 1990, när en liknande protest startades av en grupp kvinnliga förare för att utmana det som fram till dess hade varit ett förbud enligt sedvänjan, enligt Amnesty International.

Bakom kampanjen den 17 juni, som hade som mål att ändra dessa lagar, låg Facebook-gruppen Women2Drive.

Manali Al-Sharif
, som spärrades in i maj för att ha kört bil och för att ha publicerat en video med sin personliga protest på YouTube, säger på videon att saudiska kvinnor ”är okunniga och obildade när det handlar om bilkörning”.

”Man träffar på en kvinna med en PhD, en universitetslärare, och hon kan inte ens köra”, säger Al-Sharif.

Den 32-åriga banbrytaren tvingades skriva under ett dokument där hon lovade att inte köra igen, innan hon släpptes efter cirka tio dagar, rapporterade Amnesty International.

Al-Sharif har inspirerat andra kvinnor till att skapa en körskola på internät i hennes namn, för att uppmuntra kvinnor till att lära sig köra. Al-Sharif och andra med internationella körkort lär också andra kvinnor att köra, rapporterade CNN.

Women2Drive och Al-Sharif säger att målet med kampanjen inte var att bryta mot lagen, utan att hävda sina rättigheter.

”Vi är här för att kräva en av våra enklaste rättigheter”, konstaterar Women2Drive på sin You Tube-kanal.

I en intervju på The Stream – ett nyhetsprogram i Al Jazeeras regi – ger en anonym saudisk kvinnorättsaktivist medhåll: ”Vi kämpar för rätten att få välja.”

Kampanjen har fått mycket internationellt stöd. Från Australien till Ecuador har det kommit in röster som gett sitt stöd på Women2Drives Facebook-sida och via Twitter.

Nancy Pelosi, ledare för oppositionen i Representanthuset, USA, twittrade sitt stöd: ”Beep beep och solidaritet med de saudiska kvinnorna & supportrarna som trotsar körförbudet.”

Khalid bin Alwaleed, en saudisk prins, twittrade också sitt stöd från utlandet: ”Jag är helt för saudiska Women2Drive, den 17 juni och jag stödjer rörelsen och valfrihet för mina systrar i Saudi”.

Även om kampanjen särskilt protesterar mot Saudiarabiens restriktiva körlagar så ”är det här bara ett exempel av så många på olika områden i livet där kvinnorna i Saudiarabien förnekas sina mänskliga rättigheter och sitt inflytande”, sade Philip Luther, Amnesty Internationals tillförordnade chef för Mellanöstern och Nordafrika i ett uttalande.

”Att inte tillåta kvinnor bakom ratten i Saudiarabien är ett enormt hinder för deras rörelsefrihet, och begränsar allvarligt deras möjligheter att kunna utföra dagliga aktiviteter som de tycker är passande, såsom att åka till arbetet eller snabbköpet, eller hämta barnen från skolan”, tillade Luther.

Översatt från engelska.