Saudiarabiens kronprins död
Saudiarabiens kronprins och inrikesminister Nayef bin Abdulaziz talar vid ett möte med inrikesministrarna från Gulfstaternas samarbetsråd i Riyadh, Saudiarabien den 2 maj. Prinsen avled i Genève den 16 juni där han fick behandling för en okänd sjukdom. (Foto: Fayez Nureldine /AFP/Gettyimages)


Arvtagaren till tronen i Saudiarabien, kronprins Nayef bin Abdulaziz har avlidit. Man tror att han blev 78 år. Han har fått medicinsk behandling i Genève.

Orsaken till prins Nayefs död är inte känd. I början av juni gjorde vice inrikesministern ett uttalande och sade att han var vid god hälsa och snart skulle återvända.

Prins Nayef blev chef för inrikesministeriet 1975 och var ansvarig för etableringen av den fruktade religiösa polisen.

Han vann internationell prestige för sin roll i krossandet av al-Qaidas celler i landet, i kölvattnet efter 11 september-attackerna i USA.

På lördagen uttalade Barack Obama en hyllning för hans insats i kampen mot extremismen.

”Under hans ledning utvecklade USA och Saudiarabien ett starkt och effektivt samarbete i kampen mot terrorismen, något som har räddat otaliga amerikanska och saudiska liv”, sade han i ett uttalande.

Prins Nayef stod näst på tur att efterträda den 88-årige kung Abdullah. För bara åtta månader sedan avled den tidigare kronprinsen Sultan bin Abdulaziz, hans äldre bror.

Både kungen och högt uppsatta medlemmar av den kungliga familjen är söner till Abdulaziz Ibn Saud, som grundade landet 1932.

Det förväntas att försvarsministern prins Salman, 76, blir ny kronprins och kungens efterträdare.

Dödsfallet kommer sannolikt inte att orsaka några större omdaningar i den saudiska eliten. ”Secessionen i det saudiska etablissemanget har alltid varit under mycket ordnade former, mycket organiserat”, säger Khaled al-Maeena, chefredaktör för den saudiska tidningen i en kommentar till Al Jazeera.

Översatt från engelska.