Saturnus måne kan bli vårt nya hem när solen växer
När en stjärna åldras och blir ljusare förflyttas den beboeliga zonen utåt och planetsystemet får helt enkelt ny kraft, säger Ramses M. Ramirez på Cornell University. (Foto: NASA)


När solen blir en röd jätte och förstör möjligheten för liv på jorden kanske vi kan leva vidare på Jupiters eller Saturnus månar, som då har tinat upp, menar forskare.

Den beboeliga zonen är det område runt en stjärna där vatten på en planets yta är flytande, och liv kan upptäckas med teleskop.

Denna zon kan förflyttas till de yttre regionerna när stjärnor åldras. Det menar astronomer som har gjort modeller av utbredningen av de beboeliga zonerna för åldrande stjärnor och hur länge planeter kan befinnas sig i dem.

– När en stjärna åldras och blir ljusare förflyttas den beboeliga zonen utåt och planetsystemet får helt enkelt ny kraft. För närvarande är objekt i dessa yttre regioner i vårt eget solsystem frysta, och Europa och Enceladus – månar som kretsar kring Jupiter och Saturnus – är iskalla nu, säger Ramses M. Ramirez, forkare på Carl Sagan Institute på Cornell University.

Jorden blir stekhet ödemark

red_star_info

Den här illustrationen visar var en planet kan vara beboelig och varm runt en liten, röd stjärna när den åldras. (Foto: Cornell University)

 

Beroende på massan hos den ursprungliga stjärnan, så kretsar planeterna och deras månar i denna röda jättes beboeliga zon i upp till nio miljarder år. Till exempel har Jorden befunnit sig i solens beboeliga zon i 4,5 miljarder år, och livet på planeten har förändrats många gånger.

Emellertid kommer vår sol om några miljarder år bli en röd jätte, sluka Merkurius och Venus och göra Jorden och Mars till stekheta, steniga planeter. Den kommer att värma upp avlägsna världar som Jupiter, Saturnus och Neptunus – och deras månar – i en nyskapad beboelig zon.

– Långt efter att vår egen gula sol expanderar till att bli en röd jätte och gör jorden till en stekhet ödemark kommer det fortfarande finnas områden i vårt solsystem – och även i andra solsystem – där livet kan frodas, säger Lisa Kaltenegger, docent i astronomi och chef på Carl Sagan Institute.

Storleksjämförelse mellan vår sol i dag, och när den blir en röd jätte. (Foto: Ramses Ramirez)

Storleksjämförelse mellan vår sol i dag, och när den blir en röd jätte. (Foto: Ramses Ramirez)

Optimistisk för livet

– För stjärnor som liknar vår sol, men är äldre, skulle sådana upptinade planeter fortsätta att vara varma i upp till en halv miljard år i den röda jättens beboeliga zon. Det är ingen liten tidsrymd, säger Ramirez, huvudförfattare till studien som publicerats i Astrophysical Journal.

– I en avlägsen framtid skulle sådana världar kunna bli beboeliga runt små röda solar i miljarder år, och kanske till och med få liv att uppstå, som på jorden. Det gör att jag är väldigt optimistisk till chanserna för liv i det långa loppet, säger Kaltenegger.

Simons Foundation och Carl Sagan Institute stödde forskningen.

Artikeln publicerades ursprungligen av Cornell University. Återpublicerad via Futurity.org under Creative Commons License 4.0.