Satellitkontrakt blir en symbol för frihet i Taiwan
Hu Yuan-Hui, ordförande i Foundation for Excellent Journalism Award, talade i NTD Television i Taiwan den 10 maj. Han stöder Chunghwas förnyade kontrakt med medieföretaget. (Skärmbdump från NTD)


Under de senaste veckorna har en mängd politiker och andra offentliga personer i Taiwan gett sitt stöd för ett förnyat kontrakt mellan New Tang Dynasty Television, en oberoende tv-kanal, och Chunghwa Telecom, Taiwans största telekomföretag, som den taiwanesiska regeringen är huvudägare i.

Folkrepubliken Kina har fortsatt att försöka tillskansa sig inflytande över den lilla ön med sina blott 23 miljoner invånare. I det perspektivet har det här kontraktet fått en extra stor betydelse bland journalister och politiker, eftersom ett förnyat kontrakt skulle signalera att Taiwanesiska institutioner kan fortfarande stå upp för demokratins grundvärden som pressfrihet trots Kinas ekonomiska lockrop.

NTD, som är en oberoende kinesiskspråkig tv-kanal med säte i New York, är känd för sin orädda rapportering kring ämnen som förföljelsen av Falun Gong, mänskliga rättigheter i allmänhet, korruption och enpartistatens politiska manövrer. Detta har förstås retat gallfeber på kommunistpartiet. Via Chunghwas satellit kan NTD nå tittare i fastlandet såväl som Taiwan och andra länder i Östasien.

Kinesiska propagandatjänstemän har i åratal försökt stoppa tv-kanalens sändningar, inklusive det uppmärksammade fallet kring det franska satellitföretaget Eutelsat. Kontraktet mellan Chunghwa och NTD löper ut i augusti.

Den pågående kontroversen är en repris av händelserna för två år sedan. I april 2011 meddelade Chunghwa att man inte tänkte förnya kontraktet med NTD. Men efter påtryckningar från allmänheten i augusti förnyade företaget kontraktet på två år.

Reportrar utan gränser
sade vid den tiden att orsaken till upphävandet av kontraktet ”ligger någon annanstans” än de tekniska skäl som man först hävdade. Chunghwa svarade inte i telefon eller på e-post när man sökte nå dem för en kommentar.

Samtidigt som deadline snart närmar sig har Chunghwa inte sagt att man tänker förnya kontraktet, som är en förhandling mellan Chunghwa och NTD:s Asien-Stillahavsavdelning, NTD-AP.

Den 2 maj begärde det lagstiftande rådet i Taiwan, Yuan, av National Communications Commission (NCC) om ”hjälp att fullfölja förnyelseprocessen enligt lag”.

Några dagar senare, den 6 maj, sade kommittéledamoten Lee Kunze att all medlemmarna i den lagstiftande församlingen tittar på NTD:s program.

”De senaste åren har NTD blivit en viktig nyhetskälla för kineserna. Vi kan inte tillåta att den försvinner”, sade Lee Kunze.

Han tillade att NCC borde undersöka vad som pågår vid Chunghwa Telecom, som verkar förhala förnyelsekontraktet för ST 2-satelliten.

”Vi vill inte åter igen se begränsad pressfrihet i Taiwan, och vi kommer inte att tillåta att en sådan situation inträffar igen”, sade han till tv-kanalen.

Chunghwa har ekonomiska intressen på Kinas fastland, och kritiker i Taiwan misstänker att förseningen beror på att Chunghwa inte vill förnya kontraktet av kommersiell skäl. Om det inte längre har med NTD kan Chunghwa kapa åt sig en större marknad på Kinas fastland, där företaget har samarbeten med statliga China Telecom.

I och med det pågående förhalandet av förnyelsekontraktet försöker NTD och de som stödjer dem i Taiwan att få stånd samma offentliga granskning av Chunghwa som blev framgångsrik 2011.

De i Taiwan som är
intresserade av informationsfrihet har börjat tala offentligt om fallet och gett sitt stöd till NTD.

Shih Shin-min, Taiwan Environmental Protection Unions grundare och tidigare ordförande, sade: ”NTD är en föregångare för Kinas demokratisering.”

Hu Yuan-hui, ordförande för Foundation for Excellent Journalism Award, en ideell organisation, sade att “NTD är en station med övertygelse, som fortsätter att avslöja sanningen. Relevanta myndigheter borde absolut träda fram och uppmärksamma den här frågan”.

Ordföranden för taiwanesiska journalistförbundet, Ch’en Hsiao-i, är inne på samma spår då hon menar att NTD är ”mer villigt att utmana den kinesiska regeringen”. Hon sade också att NTD är ärliga om det sätt som taiwanesiska medier är timida mot Kina. ”NTD är modigt”, sade Chien.

Både Hu Yuan-hui och Ch’en Hsiao intervjuades av NTD.

Tsai Huang-lang, ledamot av det Demokratiska progressiva partiet, sade:

– NTD avslöjar många aspekter av kinesiska kommunistpartiets mörka sidor, inklusive deras förstörelse av mänskliga rättigheter. Mycket av det här kan vi inte se i andra medier. Samtidigt reflekterar det huvudsakligen Taiwans fria mediers värderingar. Detta är orsaken till att vi älskar NTD.

Han tillade att NTD som kinesisk nyhetskanal redan är “djupt rotat i folks hjärtan”.

Flera liknande kommentarer kom både från den nuvarande presidenten Ma Ying-jeous parti, Kuomintang, och andra lagstiftare från Demokratiska progressiva partiet.

Filmregissören Chen Keshang sade:

”Om den här sortens oberoende medier försvinner, skulle det vara en väldigt olycklig händelse. Många av våra medier är inte seriösa, men för mig är NTDTV ett väldigt seriös medium. Därför hoppas jag verkligen att den kan fortsätta.”

Översatt från engelska.


Ch’en Hsiao-i, ordförande för taiwanesiska journalistförbundet, sade att NTD är en tv-kanal med mod i en intervju med NTD den 10 maj. (Skärmdump från NDT)

Ch’en Hsiao-i, ordförande för taiwanesiska journalistförbundet, sade att NTD är en tv-kanal med mod i en intervju med NTD den 10 maj. (Skärmdump från NDT)