Satelliten Glory kraschar i Stilla Havet
Raketen Taurus XL i startposition på militärflygplatsen Vandenberg Air Force Base i Kalifornien. (Foto: NASA/Randy Beaudoin, VAFB)


Satelliten Glory tros ha kraschat i Stilla Havet efter att raketen Taurus XL misslyckats med att koppla loss den, enligt NASA.

Glory sköts upp från militärflygplatsen Vandenberg Air Force Base i Kalifornien fredagen den 4 mars, men telemetri indikerar att det skyddande höljet inte separerades.

Satelliten, som kostat 424 miljoner dollar, var avsedd att förbättra förståelsen för jordens klimat och hur det påverkas av solen och aerosoler, det vill säga små partiklar i atmosfären.

Omar Baez, uppskjutningsledare
på NASA, sade att allting gick enligt planerna till den punkt då data skulle ha mottagits efter att det skyddande höljet hade separerats från farkosten.

– Allt tyder på att satelliten och raketen befinner sig någonstans i södra Stilla Havet, sade Baez på NASA:s presskonferens.

Ron Grabe, vice VD på Orbital Sciences Corp., sade att det varit ”en tuff natt” för alla inblandade personerna.

Jag tycker inte att det är en underdrift att säga att vi alla är helt förkrossade i kväll, sade Grabe.

– Men vi kommer att repa oss. Teamet kommer att ta sig genom detta eftersom vi är professionella och Orbital Sciences kommer att återkomma med skeppet Taurus.

Teamet utreder orsaken till olyckan och hoppas lokalisera farkosten, men det är för tidigt att säga huruvida det är samma orsak som för närmare två år sedan då satelliten Orbiting Carbon Observatory (OCO) kraschade i havet nära Antarktis.

Översatt från engelska.