Satellitbilder visar massförstörelse i västra Burma
Folk väntar på båtar till flyktinglägret Thae Chaung då alltfler människor tvingats på flykt efter det senaste våldet mellan Rakhine-buddister och Rohingya-muslimer i distriktet Kyuk Phyu, Burma. (Kaung Htet/Getty Images)


Den senaste tidens våld mellan buddister och muslimer i regionen Rakhine i västra Burma har tvingat tiotusentals människor på flykt och satellitbilder visar hur hela samhällen jämnats med marken, enligt en människorättsorganisation baserad i New York.

Efter att våldet åter blossade upp förra veckan sade den burmesiska regeringen att 2 800 hus bränts ner och 112 människor dött, men Human Rights Watch (HRW) säger att regeringen troligtvis döljer de verkliga antalen för att undvika kritik, och hänvisar till rapporter från vittnen i Rakhine.

Satellitbilderna som publicerats på gruppens hemsida visar massförstörelse av hem i det muslimska området Rohingya i Kyauk Pyu där omkring 811 byggnader brändes ner den 24 oktober.

HRW varnar för att våldet sannolikt kommer att öka under de kommande dagarna såvida inte den burmesiska regeringen skärper säkerheten i regionen. Ett liknande uttalande gjordes av FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon i torsdags.

– Burmas regering måste omedelbart erbjuda säkerhet för Rohingya-muslimerna i Arakan, vilka står under våldsam attack. Om myndigheterna inte också börjar ta tag i roten till våldet kan det bara bli värre, säger Phil Robertson från Human Rights Watch.

FN:s boende- och humanitärsamordnare säger till the Daily Telegraph Sunday att regeringens uppskattningar visar att 22 585 människor försatts i flykt under den senaste veckans sammandrabbningar och att 4 665 hus bränts ner.

– Dessa är människor vars hus har bränts ner samtidigt som de tvingats stanna kvar i området. Det är framförallt muslimerna som tvingats på flykt, säger han.

Omkring 75 000 människor, av vilka de flesta är Rohingy, har redan flytt området och har levt i läger sedan våldet bröt ut i juni efter att en buddistisk kvinna våldtagits av Rohingya-muslimska män sent i maj, enligt HRW.

Tiotusentals Rohingya-muslimer har även korsat gränsen till Bangladesh och lever i flyktingläger.

Human Rights Watch säger att burmesiska säkerhetsstyrkor på sina håll förvärrat våldet. Gruppen har dokumenterat de burmesiska säkerhetsstyrkornas involvering i flera mord, våldtäkter och massarresteringar av Rohingya-muslimer. Man uppskattar att omkring 104 000 människor lider akut brist på mat, sjukvård, skydd och andra humanitära behov.

– Att sprida ut säkerhetsstyrkor för att förutsättningslöst återställa ordningen och skydda grundläggande rättigheter i Arakan-distriktet är nödvändigt, men inte tillräckligt. Burmesiska regeringstjänstemän och oppositionsledare måste fördöma våldet och arbeta för varaktiga lösningar på de etniska problemen i Arakan.

Under ett och ett halvt år har Burma gått en skakig väg mot reform efter tiotals år av styrning från militärjuntan. Regeringen har släppt hundratals politiska fångar, lättat på mediecensuren och tillåter nu oppositionen att ställa upp i parlamentsvalen, men i många regioner, däribland Kachin, fortsätter de väpnade konflikterna.

Västerländska stater har lyft sanktioner på det en gång isolerade landet, givit det chansen att fortsätta sin ekonomiska och politiska öppningsprocess mot världen; emellertid hålls utvecklingen tillbaka av de senaste utbrotten av våld och olösta sociala motsättningar.

FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter i Burma, Tomas Ojea Quintana, säger att Burma behöver sätta mänskliga rättigheter högst upp på listan när man försöker reformera landet.

– Mänskliga rättigheter måste vara formande i processen av ekonomisk tillväxt, lagreformer och förändringar i konstitutionen, och även vägleda responsen på pågående situationer såsom de i Rakhine och Kachin, säger han enligt ett uttalande.

Översatt från engelska