Satellit hittade 122 möjliga vrakdelar efter Malaysiska flygplanet
En satellitbild från MRSA (Malaysian Remote Sensing Agency) som visar okända föremål i södra Indiska Oceanien från den 23 mars, 2014, Sökandet efter planet har kommit in på sin tredje vecka och man saknar fortfarande de 239 passagerarna och besättningen från resan mellan Kuala Lumpur och Peking den 8 mars. (Foto: MRSA/Getty Images)


På onsdag morgon meddelade Malaysiens försvarsminister och tillförordnade transportminister Hishamuddin Hussein att satellitbilder visat på möjliga vrakdelar efter det försvunna planet MH370 i Indiska oceanen.

”Vi har nu haft fyra separata satellitbilder, från Australien, Kina och Frankrike, som visar möjliga föremål efter planet. Det är nu viktigt att vi länkar föremålen till MH370. Detta ger oss möjlighet att ytterligare minska sökområdet, och leta mer skräp från planet”, sade Hishamuddin enligt ett pressmeddelande från Malayisia Airlines.

Han sade också att dessa bevis är de mest troliga hittills. Bilderna togs i söndags och vidarebefordrades av den fransk-baserade Airbus Defense and Space.  Hishammuddin sade att objekten varierade i längd från en meter till 23 meter.

Tidigare har en analys av en handfull svaga signaler som sändes från Boeing 777 planet till en Inmarsat-satellit fått tjänstemän att dra slutsatsen att planet kraschade i en avlägsen del av södra Indiska oceanen.  De sista signalerna pekade på området 2500 kilometer sydväst från Perth, Australien, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Utredarna hade väldigt lite information att hämta eftersom transpondern, som identifierar planet till flygledarna, inaktiverades ungefär samtidigt planet svängde ur kurs från sin ursprungliga destination, Beijing den 8 mars.

Utredarna försöker nu att ytterligare begränsa planets eventuella sista plats baserat på dess kommunikation med satelliter och andra faktorer.

På måndagen sade Malaysiens premiärminister på en presskonferens att det inte finns några tvivel om att det saknade planet MH370 har sjunkit i Indiska oceanen, rapporterar Reuters. 

Enligt The Guardian har anhöriga som blev informerade på måndagen sagt att de inte kan acceptera slutsatsen att planet kraschade i Indiska oceanen och att alla har dött, utan att ha sett bevisen. De kinesiska anhöriga har också anklagat de malaysiska myndigheterna och Malaysian Airlines för att ha ljugit om händelsen.

Omkring 200 familjemedlemmar protesterade utanför Malaysiska ambassaden i Peking på tisdagen. De kastade plastflaskor och förbannade diplomaterna som inte kom ut för att möta dem.

På onsdagen har tolv flygplan och två fartyg – Australiens HMAS Success och det kinesiska fartyget Xue Long börjat söka området på omkring 400 kvadratkilometer och ca 2500 kilometer sydväst om Perth, Australien. Sökningen hade tidigare fått avbrytas till följd av kulingvindar och stormar.

Men väderleksprognoser har gett varningar för att den multinationella jakten på vrakdelar kanske måste avbrytas igen på torsdag på grund av stormar och oväder.