SAS-strejken över - trafiken återställs på onsdag
Tommy Mases, HTF:s förhandlingschef (Foto: HTF)


Strax efter midnatt kom SAS och HTF överens om ett nytt kollektivavtal, och därmed är kabinpersonalens strejk över efter fyra dagar. Dock förblir de berörda flygturerna inställda under tisdagen. Först på onsdag den 30 maj flyger SAS enligt ordinarie tidtabell igen.

– Jag glad och lättad över att vi kommer ut på vingarna igen. Nu har vi har enats med HTF om ett nytt kollektivavtal och lägger all energi på att få igång verksamheten igen, sade Anders Ehrling, VD i SAS-Sverige i ett meddelande natten mellan måndag och tisdag.

Avtalet ger kabinpersonal bättre regler för måltidsuppehåll, tydligare begränsning av arbetstider, bättre möjlighet till återhämtning och socialt liv, samt mer bestämmanderätt över bemanningen, enligt ett meddelande från HTF, strax efter undertecknandet av avtalet.

Det innebär att kabinpersonalen bland annat får bättre möjlighet till ledighet över jul och helger, tre dagars ledighet efter fem arbetsdagar, och rätt till arbetstidsersättning efter 12 timmars arbetstid även vid charterflygningar.

Avtalet som gäller från 1 mars 2007 till och med 30 april 2010, ger löneökningar på 10,3 procent över 38 månader och en del förbättrade arbetsförhållanden.