SAS-flyg fortsatt inställda
Arlandas avgångshallar kommer att stå tomma även på måndagen, då SAS kabinpersonal fortsätter strejken för bättre arbetsvillkor. (Foto: AFP/Jan Erik Henriksson)


SAS meddelade igår att även måndagens trafik ställs in på grund av att HTF strejken fortsätter sedan förhandlingarna mellan HTF/kabinfacket och SAS/Flygarbetsgivarna inte resulterat i någon överenskommelse.

– HTF:s strejk handlar om vem som ska leda SAS Sveriges verksamhet. HTF har lagt över ansvaret för förhandlingarna till den lokala kabinklubben som inte har förmåga att prioritera bland sina 38 krav, säger Anders Ehrling, VD i SAS Sverige, i ett pressmeddelande i går.

Ehrling sade att HTF:s förbundsledning omgående måste ta sitt ansvar för att inte riskera jobben för ”långt fler än de kabinanställda”.

HTF avvisade beskyllningarna och anklagade SAS för medveten eller oavsiktlig desinformation. Konflikten handlar om SAS:s vägran att ”förbättra kabinanställdas arbetsmiljö genom att förbättra möjligheten till matrast, vila och återhämtning”, enligt HTF.
Dessutom har förbundets jurist och förhandlingschef deltagit i överläggningarna och prioriteringen av de 38 kraven överlämnades i torsdags.

Klockan ett natten mellan söndag och måndag startade förhandlingarna på nytt efter att i sort sett legat nere hela söndagen, meddelade HTF sent på söndagskvällen.