Sarkozy har allt att förlora när Frankrike går till val på söndag
Franska socialistpartiets kandidat Francois Hollande (t.v) och sittande president Nicolas Sarkozy inleder första omgången i presidentvalet i Frankrike nu på söndag. (Foto: Kenzo Tribouillard / AFP / Getty Images)


Under de senaste 18 månaderna har opinionsundersökningar i Frankrike pekat på att president Nicolas Sarkozy sannolikt inte klarar av att bli omvald i år. Nu är opinionsundersökningarna tysta i upptakten till den första valomgången på söndag, och det verkliga testet är dubbelt, för både Sarkozy och för opinionsundersökarna.

I Frankrike har opinionsundersökningarna under de gångna åren visat sig vara notoriskt dåliga på att förutsäga utgången. Under presidentvalskampanjen 1995 förutspådde undersökningarna allmänt en slutlig kamp mellan den socialistiske kandidaten Lionel Jospin och mitthögerns kandidat Edouard Balladur. De förväntade sig inte att Jacques Chirac skulle klara sig fram till den andra omgången, än mindre vinna.

År 2002, återigen enligt undersökningsresultaten, skulle det ha blivit en omgång mellan Jospin och Chirac, där Jospin skulle vinna. Jospin besegrades emellertid av extremhögerns Jean-Marie Le Pen och Jacques Chirac blev omvald.

Sådan historik måste ge en tankeställare till socialisternas kandidat Francois Hollande, som ses som favoriten, och kanske ge lite hopp till Sarkozys partis, UMP:s, supportrar.

Hursomhelst anses Sarkozy ha framför sig en kamp i motvind. Vid slutet av kampanjen inför den första omgången hade han inte uppfyllt de löften han gav när han relativt sent, i mitten av februari, kom in i kapplöpningen. Sarkozy räknade med att hans kraftfulla deklarationer och effekten av hans aldrig sinande optimism skulle vända på det minskade folkliga stödet.

På samma sätt som år 2007 gick Sarkozy aggressivt ut med högerextrema kampanjmotton såsom immigrationskontroll och starkare nationell säkerhet för att övertyga högerextrema väljare att ge sina röster till honom.

Strategin som var mycket framgångsrik år 2007, då den högerextrema Front National gjorde ett historiskt dåligt val, verkar inte fungera för Sarkozy år 2012.

Extremhögerns kandidat Marine Le Pen, dotter till partiets grundare Jean-Marie Le Pen, väntas få cirka 15 procent av rösterna. Le Pen är mycket mindre kontroversiell än sin far – fransmännen minns hur han ofta hänvisade till nazisterna – och kan dra nytta av de ”ouppfyllda löftena” från Sarkozy och hävda att endast hon kan återställa säkerheten och den nationella stoltheten.

I slutet av mars visade undersökningsdata att Sarkozy var på väg att uppnå sitt främsta mål: att få fler röster än Hollande i första omgången. Under ungefär två veckor vid den tiden, låg Sarkozys siffror på 30 procent, jämfört med 26 procent för Hollande. Men till och med då skulle han ha förlorat mot socialisterna i den andra omgången där Hollande förutspåddes få 54 procent av rösterna och Sarkozy 46.

Den sista omgångens opinionsundersökning visade att kandidaternas tävling skulle sluta med 27 procent vardera.

Trots att Hollande länge har sagts vara för mjuk för att slå Sarkozy eller till och med, som några påstår, vara för mjuk för att vara en sann statsman, tog han hela tiden poäng under kampanjen.

Hans stil står i skarp kontrast mot Sarkozys, något som har enorm betydelse för väljare som förväntar sig ett mer nyktert styre av landet, en kvalitet som Sarkozy sällan visade när han unnade sig extravaganta semestrar på den franske finansmannen Vincent Bollores yacht eller när ha köpte sig lyxklockor.

Medan Sarkozy reste till alla sina kampanjmöten med privat jetflygplan, använde Hollande oftast tåg eller reguljärflyg. Han har fokuserat sin kampanj på att anställa 60 000 nya lärare och investera stort i utbildning. Han tillkännagav också nyligen att han markant skulle öka skatterna för dem som tjänar över 1 miljon euro och lovade omförhandla EU:s finansuppgörelse om den inte klarar att främja tillväxt.

Översatt från engelska