Sarkozy anklagas för svågerpolitik
Frankrikes president Nicolas Sarkozy talar med sin son Jean Sarkozy (h) när de besökte en utställning som är en del av Grand Paris-projektetet. (Foto: Philippe Wojazer/AFP/Getty Images)


De bittra angreppen mot Frankrikes president Nicolas Sarkozys nästäldste sonen Jean Sarkozy, kan sammanfattas med rubriken i franska tidningen Liberation: ”Pappa är den franske presidenten.”

Jean Sarkozy, som är 23 år, ser ut att få ett förordnande som chef för EPAD, den offentliga organisationen som förvaltar affärsdistriktet ”La Defense” i västra delen av Paris. I Frankrike har Sarkozys sannolika utnämning av EPAD:s styrelse förvandlats till en statlig angelägenhet: EPAD främjar utvecklingen av det största affärsdistriktet i Europa med mer än 150.000 anställda och Jean Sarkozy är en mycket ung politiker som studerar andra året på juridiklinjen.

Anklagelserna om svågerpolitik har vällt fram den senaste veckan från alla politiska lägren, däribland medlemmar av presidentens eget parti, UMP, där avvikande röster säger nu att detta är ”sista droppen i ett överfullt glas av sådana saker”.

Positionen som Jean Sarkozy lär anta har fram till idag varit tillsatt av Patrick Devedjian, minister för ekonomisk återhämtning, som nu har vänligt uppmanats att lämna sin plats eftersom han överstigit åldersgränsen för jobbet. Enligt tidningen l’Express höll premiärminister Francois Fillon på att förbereda ett dekret om att ändra åldersgränsen för att låta Devedjian stanna till 65 års ålder, ett drag som skulle ha blockerats av presidentpalatset Elysee.

Mittenpartiets ledare François Bayrou, som citerades av tidningen Le Monde, menade att utnämningen träffade i själva hjärtat av det franska samhället.

– Alla grundpelare som har stöttat vårt lands uppbyggnad, dessa principer av anständighet och förnuft, smulas sönder. Detta kan bara påminna oss om det romerska riket, sade han.

Men den unge Sarkozy har kontrat med att hans tidigare val till kommunfullmäktige och stigning i graderna i UMP-partiet visar att han har etablerat sin egen politiska plattform.

– Oavsett vad jag kommer att göra, blir jag kritiserad, sade Sarkozy.

– Jag har blivit vald som alla andra, oavsett mitt namn och min ålder, sade han förra veckan till den franska television.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har själv valt att kommentera kontroversen genom att till den franska pressen säga att det inte är bra att hans son kritiseras alltför mycket.

Premiärminister Francois Fillon försvarade också ”prins Jean”, som de internationella medierna har kallat honom, genom att insistera på det faktum att ”Jean Sarkozy har valts, först av väljare i Hauts-de-Seines [ett franskt departement som gränsar Paris] för att därefter bli vald av sina kamrater till ordförande i Hauts-de-Seines landsting. Nu har han utsetts att ta över ordförandeskapet i EPAD. Det är ett val. Det här är en tävling.”

Denna synpunkt har inte räckt till för att övertyga allmänheten, pressen eller den politiska sfären om att Jean Sarkozy helt enkelt inte otillbörligt har lyfts till ett stort ansvar på grund av hans fars uttryckliga vilja.

L’Express citerade att Nicolas Sarkozy hade sagt i ett tal angående gymnasieskolereformen den 14 oktober, att gymnasieskolesystemet som startade 1802 ”var slutet på privilegier på grund av härkomst. Det innebar att för att lyckas i Frankrike, var det viktigt att inte åtnjuta fördelar på grund av härkomst, utan arbeta hårt och bevisa sitt eget värde genom studier.”

Flera franska medier använder nu citatet för att belysa en påstådd skillnad mellan presidentens uttalanden och hans handlingar.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/23919/