Sark – världens första ö med ”mörk himmel”
En flygbild av Sark, en av öarna i Engelska kanalen. (Foto från Wikimedia Commons)


Sark, en av kanalöarna mellan England och Frankrike, utsågs den 25 januari till den första ön med ”mörk himmel” av International Dark-Sky Association (IDA).

IDA gav ön utnämningen samtidigt som parken Hortobagy Starry Sky park i Ungern fick sin utnämning. Det finns redan två samhällen med mörk himmel och fem parker runt om i världen, däribland Zselic National Landscape Protection Area, även detta beläget i Ungern.

En ”samhälle med mörk himmel” innebär ett bebott område som har väldigt lite ljusförorening och således en mörkare natthimmel, vilket gör det till en bra plats för att titta på stjärnorna.

Båda platserna fick erkännandet på grund av sina utomordentliga bevarandeplaner, enligt ett pressmeddelande från IDA, vilka har som mål att hålla ljusföroreningen på ett minimum.

Sark är 5 km lång och 2,5 km bred och har en 60 km lång pittoresk kustlinje. Vintergatan är klart synlig eftersom det inte finns någon gatubelysning och inga motorfordon förutom traktorer.

Myndigheterna på Sark sade att man kommer att följa nuvarande och framtida krav för samhällen med mörk himmel, och bara i begränsad omfattning använda belysning vid bostäder och kommersiella lokaler.

Steve Owens är huvudkoordinator för öns ledningsplan för utebelysning, och medlem i British Astronomical Association’s Campaign for Dark Skies.

– Det stod klart för mig när jag började arbeta med samhället på Sark att de inser hur värdefullt och sällsynt deras vy över natthimlen är, sade Owens i pressmeddelandet.

– Draget att utnämna ön till en internationell plats för mörk himmel stöddes verkligen av alla på ön, och stora insatser gjordes för att förbättra belysningen, både av individer och av företag som ser fördelarna med astronomin som ett sätt att stödja den lokala ekonomin på vintern, tillade Owens.

Med den nya utnämningen hoppas han att flera stjärnskådare och turister kommer till ön året runt.

– Jag tror att Sark kommer att få uppleva ett uppsving i astroturismen, speciellt under vintermånaderna, sade Owens till BBC.

Varje år kommer upp emot 40 000 turister till ön, intresserade av att få reda på dess historia och kultur, något som är som att uppleva ett kliv tillbaka i tiden, enligt pressmeddelandet. Ön erbjuder också alternativ för astroturism.

 

 

Översatt från engelska:

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/50355/