Säpo höjer hotnivån i Sverige
Säkerhetspolisen utreder nu hur starka terrormisstankarna mot den gripne Mutar Muthanna Majid är. (Foto: Säkerhetspolisen/pressbilder)


Säpo meddelade på onsdagen att man höjt hotnivån för Sverige från 3 till 4 på den 5-gradiga skalan.

Säkerhetspolisens (Säpo) chef Anders Thornberg har fattat beslutet baserat på uppgifter från Nationellt centrum för terrorbedömning (NCT) som bedömer hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands.

Enligt det pressmeddelande som gått ut från Säpo vilar beslutet på konkret information, som gör att man måste agera inom ramen för sitt kontraterrorarbete. Säkerhetspolisen har inlett ett antal operativa åtgärder, men säger inget om vad dessa består av.

Säkerhetspolischef Anders Thornberg. (Foto: Säkerhetspolisen/pressbilder)

Säkerhetspolischef Anders Thornberg. (Foto: Säkerhetspolisen/pressbilder)

Strategisk bedömning

Den strategiska hotbedömningen bygger dels på den rådande situationen, dels på vad som kan tänkas ske framöver. Bedömningen bygger också på händelser i omvärlden.

Attentaten i Paris den 13 november tillsammans med underrättelser visar Säkerhetspolisen att terrororganisationen IS har ökat förmågan att genomföra komplexa attentat i Europa. Sedan 2014 har IS uppmanat till attentat i Europa.

I pressmeddelandet påpekas att det i Sverige finns relativt många före detta stridande i Syrien och Irak, och det finns fler på plats i området som kan återvända.

Polisen ökar närvaron

Den vanliga polisen meddelar att den ”ökar sin närvaro på strategiska och publika platser” och hjälper säkerhetspolisen med en förundersökning om förberedelse till terroristbrott.

Enligt SR:s Ekot har poliser beordrats övertid med anledning av den förvärrade säkerhetssituationen, i åtminstone Göteborg.

Säkerhetspolisen håller en presskonferens klockan 19.30 i kväll.

Två bröder är Frankrikes mest eftersökta män