Sanningens Godhetens och Tålamodets konst i Melbourne
Den internationella konstutställningen The Art of Zhen Shan Ren visas på Shirley Burke Theatre Gallery i Melbourne. Ett 50-tal besökare trotsade vintervädret för att närvara vid vernissagen. (Foto: Lucy Liu/Epoch Times)


Parkdale är en av Melbournes vackra förorter vid havet, cirka 40 minuters resa från City. Och det var här på Shirley Burke Theatre Gallery som ett 50-tal gäster trotsade vintervädret för att kunna vara med vid öppnandet av den internationella konstutställningen The Art of Zhen Shan Ren.

Fastän galleriet är ganska litet var det en perfekt miljö för de målningar som hade valts ut – målningar som kunde ta betraktaren på en fantastisk resa mot det gudomliga. Sett mot de rena vita galleriväggarna glödde dessa målningar med sin livfulla lyskraft, och när de första gästerna klev in genom dörren reflekterades moln färgade rosa av den nedgående solen genom galleriets glasvägg – ett passande komplement till denna enastående utställning. Några av gästerna kände av att energin i galleriet var så stark. Alla blev rörda av skönheten liksom av berättelserna som framställs i målningarna.


Leonie Rendell på Shirley Burke Theatre Gallery. En av Leonies favoriter var Ren Lotus, en målning med en flicka som sitter och mediterar bland lotusblommor. (Foto: Lucy Liu/Epoch Times)

Leonie Rendell på Shirley Burke Theatre Gallery. En av Leonies favoriter var Ren Lotus, en målning med en flicka som sitter och mediterar bland lotusblommor. (Foto: Lucy Liu/Epoch Times)

Frisör och makeupartisten Leonie Rendell hade tårar i ögonen när hon tittade på målningarna.

– Jag kan bara inte prata om det för då kommer jag att gråta. Målningarna, känslorna, blicken i ögonen, man känner av själen. Det är bara så vackert! Det är så rörande, man bara känner själen, och jag tror att det säger allt.

En av Leonies favoriter var ”Ren Lotus”, en målning med en flicka som sitter i meditation bland lotusblommor.

– Åh, du milde så vackert! Renheten och lugnet i den, den är helt enkelt gudomlig, verkligen gudomlig. Den andra jag gillar är den traditionella målningen i månskenet med mormodern och barnet som sätter upp affischer. Den är vacker, vackert tecknad! Just att generationer kommer samman och gör något tillsammans, och i månskenet, vackert.

Efter att ha vänt sig till gäster från olika grupper och tackat Kingston Arts för det vackra gallerirummet, talade Janine Rankin, utställningens koordinator, kortfattat om utställningen. Hon berättade att dess syfte var att öka medvetenheten om meditationsmetoden Falun Dafas skönhet samt uppmärksamma den pågående förföljelsen av Falun Gong-utövare i Kina. Hon berättade för de församlade att Falun Gong förbjöds i Kina den 20 juli1999, och att många tusentals utövare sedan dess, i 16 år, har torterats i ett försök att ”omvandla” dem. En del av utställningen handlar om de skrämmande prövningar som människor har fått utstå, däribland konstnärerna själva.

Många av gästerna sade att efter att ha lyssnat till Janine hade de fått en inblick i utövningen och en förståelse för varför Falun Dafa förföljs i Kina. De var intresserade av att få en bättre förståelse beträffande Falun Dafa och hur den kan gagna människor. Särskilt uppskattade de konstverkens kvalitet, målningar som visade förföljelsen och deras djupare mening.Bhakta Dasa på Shirley Burke Theatre Gallery. ”Det finns ett talesätt i vår tradition att en bok kan säga så mycket, men en målning kan säga så mycket mer”, sade han. (Foto: Lucy Liu/Epoch Times)

Bhakta Dasa, präst inom Hare Krishna, prisade utställningen högt.

– Alla ska ha rätt att tillbe och ära Gud på det sätt de finner lämpligt. Jag tror att detta är ett underbart uttryck för det. Det är tråkigt att höra om tortyr och det lidande som har pågått med människor som är dedikerade till Gudsmedvetande.

Han sade också att konsten är ett meningsfullt medium för uttryckande av mänskliga rättigheter.

– Det finns ett talesätt i vår tradition att en bok kan säga så mycket, men en målning kan säga så mycket mer. Målningar är ett fönster eller en dörr till den andliga världen. Så när vi ser dessa målningar går vi faktiskt in i oss själva, vårt andliga medvetande. Vi känner till det redan från tidigare erfarenheter så det är verkligen underbart, det är verkligen bra gjort.

Bhakta syftade i själva verket på en målning kallad ”Shock” av Chen Xiaoping, där en flicka leviterar ovanför sina torterare.

– Det spelar ingen roll hur mycket någon förföljs, hur mycket någon är underkuvad eller förtryckt, så kommer andligheten alltid att sätta sig över det. Klassiska exempel på det finns i alla olika religioner. Andliga ledare, oavsett vad de gör med dem, så förstår de att de inte är dessa materiella kroppar. De är faktiskt själ och ande och när de kopplar sig till den så förblir de rena och sätter sig över det, oavsett vad som händer med kroppen. Den här målningen är ett exempel där den här personen faktiskt är i just ett sådant medvetandetillstånd där hela kroppen förvandlas till ett andligt väsen och kan sväva.

Själva målningen visar en sann historia och Bhakta sade att han absolut tror på att den är sann, eftersom han själv har upplevt det. Han förstår det, men säger att han är långt ifrån den renhet som flickan i målningen har.

– I alla andliga traditioner finns exempel på människor som har denna andliga innerlighet. Det är 500-årsminnet av den kristna Sankta Theresa och hon brukade gå så helt upp i bönen att hon kunde ses sväva i kyrkan medan hon bad. Det var sant. Så man kan se att den här kvinnan i målningen är helt rörd av sitt gudomliga jag, och om man är i kontakt med sitt gudomliga jag kan man göra vad som helst med kroppen eftersom kroppen helt enkelt är en bil, vi för den hit, vi för den dit. Hon har vidgat sig helt bortom det kroppsliga konceptet.

Bhakta önskade lycka till med utställningen och sade att det var ett underbart sätt att presentera filosofin och även den kamp som människor går igenom och rekommenderar den till alla.Genevieve Marie på Shirley Burke Theatre Gallery framför målningen ”Träda in i den gudomliga världen med renhet”. (Foto: Lucy Liu/Epoch Times)

Genevieve Marie är familjerådgivare.

– Jag älskar utställningen. Jag knöt verkligen an till den. Jag älskar särskilt den här bilden (pekar på ”Oskuldsfullhetens rop” av Chen Xiaoping, en målning av ett litet barn som står i regnet och håller upp ett plakat). Jag kan se metoden i målningarna. Vi har talat om den här metoden, men nu ser jag den i bilderna, det berättar verkligen en historia. Det är väldigt rörande.

Marie sade att hon har lärt sig mer om Falun Dafa genom utställningen.

– Vi har talat om det, men jag kan se det nu och jag kan känna det nu. Jag förstår meditationen och jag förstår de fysiska övningarna och varför folk älskar det, eftersom det kopplar dem samman med det gudomliga. Det är mycket tydligt nu.

Genevieve Marie sade att hon tycker förföljelsen i Kina är väldigt fel, inte bara av Falun Gong, utan för att alla religioner är förbjudna där.

– Jag tillhör en rörelse med olika trosriktningar i Kingston och vi tror verkligen på frihet och respekt. Vi har tolv i vår kommitté, alla olika religioner som alla är helt respekterade och har lika värde runt bordet. Jag tror verkligen på det och jag är så glad över att vara en del av det här. Värdena för Falun Dafa – Sanning, Godhet och Tålamod är universella värden och kan inte förolämpa någon religion. Hur skulle det kunna förolämpa någon – Sanning, Godhet och Tålamod, de är vackra egenskaper. Tänk om det undervisades i skolorna, tänk om det undervisades överallt, om folk utövade dessa grundläggande trosuppfattningar – världen behöver verkligen det.

Utställningen turnerar runtom i världen och har tidigare visats på ett antal orter i Sverige.