Sannfinländarna uteslöt politiker från Kina


Den kinesiskfödda finska politikern Belle Selene Xia uteslöts nyligen ur Sannfinländarna, bland annat på grund av sina uttalanden om Falun Gong, rapporterar Yle. Xia själv hävdar att uteslutningen beror på hennes utländska bakgrund.

Bakgrunden till uteslutningen sägs vara en e-postdiskussion som Xia hade med arrangörerna till ett seminarium om mänskliga rättigheter i Kina, i vilken hon gjorde några hatiska uttalanden om Falun Gong. Falun Gong, som är en form av qigong och självkultivering, har sedan 1999 utsatts för en brutal förföljelse i Kina av den kinesiska regimen. I förföljelsekampanjen förtalas och svartmålas qigongmetoden, och utövare torteras och dödas.

”Den främsta anledningen till att hon utesluts var dessa Falun Gong-uttalanden, där hon bland annat säger att människor av en annan åsikt förtjänar att dö,” sade Sannfinländarnas fullmäktigegrupps ordförande Harri Lindell enligt Yle.

Xia ska bland annat ha skrivit: ”Den som försöker fälla den kinesiska regeringen är en landsförrädare som förtjänar dödsstraff.”

Harri Lindell sade att meddelandena borde klassas som ”hatprat”, och ”att säga att någon förtjänar dödsstraff har inget med yttrandefriheten att göra”.

Enligt Yle så anser sig Xia vara förtalad och hävdar att partikamraterna i Sannfinländarna, som är ett främlingsfientligt parti, uttalat sig nedlåtande om hennes utländska bakgrund.