Sanktioner efter Krims beslut om självständighet
En man stod på måndagen med Krims ryskinspirerade flagga framför Krims parlamentsbyggnad i Simferopol, efter att en icke internationellt erkänd folkomröstning på söndagen visade att en stor majoritet av de röstande vill förenas med Ryssland. (Foto: Dan Kitwood/Getty Images)


EU:s utrikesministrar meddelade på måndagen att sanktioner införs mot 21 högt uppsatta personer i Ryssland och på Krim. Även USA genomför genomför liknande åtgärder. Sanktionerna består av reseförbud och frysta tillgångar, och de kan komma att förstärkas.

– Detta är steg ett. Om Ryssland går vidare så går vi vidare, säger Sveriges utrikesminister Carl Bildt till DN efter mötet med kollegerna inom EU.

Rysslands president Vladimir Putin står inte med på den svarta listan, eftersom man enligt Bildt vill hålla ”kanaler öppna”. Det är framför allt ledamöter i det ryska parlamentet som fattat beslut om Rysslands militära ingripande på Krim, samt högt uppsatta i Krims nyligen tillsatta lokala regering, som finns på listan.

I söndags visade 96,77 procent av de röstande i den omdiskuterade folkomröstningen om Krims framtida tillhörighet att de vill förenas med Ryssland. Krims lokala regering har nu, som ett första steg, förklarat sig självständigt från Ukraina.

Ryssland meddelade på måndagen man kommer att godkänna en lag som gör det möjligt för Krim att förenas med Ryssland.

Ett reportageteam från TV4 greps på måndagen av en självförsvarstrupp när de gjorde ett reportage på Krims landsbygd. Journalisterna blev hotade med piskor, men slapp undan misshandel och släpptes några timmar senare. Även ett finskt tv-team utsatts för ett liknande gripande.