Sångerska beundrade “De vackra rösterna” hos Shen Yuns vokalister
Jennifer McDonald, som sjunger klassiskt och komponerar, såg Shen Yun Performing Arts tillsammans med sin dotter Natalie, i Lincoln Centers David H. Koch Theater. (Foto: Alec Wang/Epoch Times)


Shen Yun Performing Arts hedrade Lincoln Centers David H. Koch Theater med sitt framträdande den 21:a april och förtrollade publiken med sitt breda program av artisteri.

– Det var verkligen en underbar show. Jag tyckte om variationen i föreställningen, färgerna, dräkterna, andligheten, det var så vackert, sade Jennifer McDonald, som sjunger klassiskt och komponerar.

– Det får en att känna sig starkt berörd inombords, hela föreställningen.

Shen Yuns prisbelönta vokalister följer “de mycket svåra tekniska kraven på operasång enligt bel canto samtidigt som de behåller den korrekta kinesiska artikuleringen och uttryckssättet”, står det på kompaniets hemsida. Idag finns det inget liknande.

Som sångerska inom den klassiska skolan sade Jennifer McDonald att hon, ”verkligen uppskattade tekniken och de vackra rösterna”. Hon tillade att hon tyckte mycket om den första sångerskan, Pi-ju Huang, som enligt Shen Yuns program har haft huvudroller i operor som La Traviata, Madame Butterfly och Don Giovanni.

Texterna som Shen Yuns vokalister sjunger är alla originalkompositioner. ”Fyllda av filosofiska reflektioner om människolivet och med djupare, flerskiktiga betydelser, överskrider de nationella, etniska och kulturella gränser och har fått ett varmt och uppskattat mottagande runtom i världen,” förklaras det på hemsidan.

– Det var underbart, eftersom orden fanns bakom så medan rösterna gav en pirrande känsla så kunde man sedan läsa orden. Det var väldigt, väldigt djupgående, sade McDonald.

– Vackert!

I kärnan av Shen Yuns framträdande finns den klassiska kinesiska dansen, där dansarna är utsmyckade med färgrika, handsydda dräkter. Där finns också vokalister, en unik orkester som förenar klassiska västerländska och kinesiska instrument, och digitala bakgrunder, enligt kompaniets hemsida.

Men “gräver man lite djupare upptäcker man ett helt hav av traditionell kinesisk kultur. Principer såsom godhet, rättvisa, och visdom, respekt för himlen och gudomlig vedergällning, förkroppsligas och flödar ut över publiken. Med rötter i konfucianismen, buddhismen och taoismen utgör dessa ideal den traditionella kinesiska kulturens essens.”

McDonald tog till sig den inneboende andligheten och den traditionella kulturen som man ser hos Shen Yun.

– Jag är mer den metafysiska typen, så på sätt och vis lutar jag mer mot det filosofiska tänkandet och tar till mig det idealet i livet, så det är jättefint, sade hon.

– Verkligen underbart.

Efter att det kommunistiska styret i Kina “så gott som förstörde” den 5 000-åriga kulturen, förklarar hemsidan, bildades Shen Yun för att turnera runtom i världen och återuppliva den.

Dansnumret Snöflingor välkomnar våren, som symboliskt gestaltar vårens födelse efter en sträng vinter, bidrog till showens originalitet, ansåg McDonald.

Dottern Natalie McDonald, som studerar hållbar utveckling vid Columbia University, gjorde henne sällskap på föreställningen.

– Det var verkligen jättefint, sade hon.

– Jag blev helt tagen.

Natalie har läst kinesiska och tyckte om att se den klassiska kinesiska dansen, so, hon inte sett tidigare. Hon tyckte särskilt mycket om numret De lekfulla munkarna, som visar munklärlingar som samlas i klostret för att städa. ”De är måna om att göra ett bra arbete och lägger ner sin själ i det” enligt Shen Yuns program, ”med roligt och humoristiskt resultat.”

– Det var mer än bara en dans, det var skådespel också, sade hon. Så man fick hela upplevelsen, det var verkligen roligt.

Natalie sade att kvällen varit mycket positiv.

– Det är mycket originellt och det gör en glad, sade hon.

– Jag njöt verkligenav det.

Alec Wang och Zachary Stieber rapporterade.

Shen Yun Performing Arts som är baserade i New York, turnerar världen över med uppdraget att återuppliva traditionell kinesisk kultur. Europaturnén har avslutats men fortfarande pågår turnén i USA och Australien.

För mer information om Shen Yun Performing Arts och traditionell kinesisk kultur, världsturnén 2012, biljetter och datum: sv.shenyunperformingarts.org

Epoch Times är mediepartner för Shen Yun Performing Arts.

Artikeln på engelska.