Sandstensklippan omvandlades till kinesiskt lexikon
Mer än sjutusen orakelbenstecken har hittats under de senaste cirka hundra åren enligt Jing Hong. "Ri" som betyder sol eller "dag" skrevs på nio olika sätt. (Foto: Epoch Times)


Berget Lianhua i Guangzhou härbärgerar en enorm klippa med röd sandsten. Ungefär fem tusen kvadratmeter har omvandlats av en man i området till en ordbok med skrivtecken från Kinas forntida orakelben [1].

På klippan, som nyligen har döpts till ”Ordboksklippan” har nu nedtecknats mer än fem tusen orakelbenstecken, som Jing Hong, en man i området som studerade ristningar i sigill i barndomen och orakelbenstecken under senare år, har kommit över genom sina studier under årens lopp.

Jing säger att han började ingraveringsprocessen juni 2008 och att det tog nästan fyra månader att slutföra den. Många av tecknen på orakelbenen är bildsymboler. Till exempel skrevs tecknet ”Ri” som betyder sol eller dag på nio olika sätt, medan tecknet ”Yue” som betyder måne eller månad skrevs på sex olika sätt. Jing och hans studenter målade tecken med röd oljefärg för att göra dem mer levande och konstnärliga.

– Mer än sjutusen orakelbenstecken har hittats under de senaste cirka hundra åren, efter det att orakelbenstecknen först hittades av arkeologer. Bland dem är över femtusen erkända, medan cirka tvåtusen ännu inte har redovisats, eftersom det inte finns många experter nuförtiden som forskar på orakelbenens tecken. Jag vet inte om mysteriet med dessa omkring tvåtusen orakelbenstecken kan lösas i framtiden, säger Jing.

Not: [1] De äldsta kinesiska inskriptioner; orakelbenskrift (kinesiska: 甲骨文, jiǎgǔwén, bokstavligen ”shell-ben-script”), identifierades av forskare 1899 på benbitar och sköldpaddsskal och såldes som medicin.

Översatt från engelska

Artikel på kinesiska