Samtalet som avslöjar konsulatets uppmaning till hatbrott


Ett inspelat telefonsamtal från WOIPFG:s utredning avslöjar att Kinas konsulat i New York orkestrerat hatbrott emot Falun Gong, då de omringade och attackerade Lämna KKP-centrets aktiviteter i Flushing, New York.

17 maj 2008 attackerades en manifestation arrangerad av Lämna KKP:s servicecenter i Flushing, New York verbalt och fysiskt av en grupp kineser som misstänks ha organiserats och planerats i förväg. Servicecentrets dagliga aktiviteter gick samma öde till möte påföljande dagar. World Organisation to Investigate the Persecution of Falun Gong (WOIPFG) gjorde genast en undersökning. På morgonen 21 maj ringde en av WOIPFG:s utredare, som innehar en särskild status, till generalkonsuln Peng Keyu på Kinas konsulat i New York. Nedan följer transkriberingen av det inspelade telefonsamtalet. Den engelska översättningen har korrigerats för att innehållsmässigt bli mer lik det kinesiska originalet. (Svensk version översatt från den engelska).

Utredaren: Talar jag med generalkonsul Mr Peng Keyu?

Peng: Vem är det jag talar med?

Utredaren: Jag heter NN.

Peng: Angenämt.

Utredaren: Den här gången lyckades ni verkligen göra en stor scen av att bekämpa Falun Gong i Flushing!

Peng: Hej, hej, hej… Det har du rätt i!

Utredaren: Jag skulle vilja veta hur ni organiserade dem?

Peng: De (Falun Gong) protesterar mot det kinesiska kommunistpartiet! Nåväl, jag begav mig dit i förrgår, och även för tre dagar sedan, för vi måste verkligen vara försiktiga när det gäller den här sortens saker! I annat fall kommer folk att säga att det kinesiska konsulatet ligger bakom det, det kan vara provocerande. Några var i folkhopen och de pratade med mig efteråt. Vi är ganska välbekanta för varandra! Men vi uppmuntrar dem i smyg! Eftersom jag dök upp på plats blev alla väldigt ivriga. Första gången kom Falun Gong-utövarna, eller hur? Några hundra personer omringade dem. När de blev omringade började båda sidor att argumentera. Till slut övertalade polisen Falun Gong (-utövarna) att ge sig av. Samma sak inträffade den andra dagen. Det var till och med ännu våldsammare. Sedan var det igår och i förrgår. Det här har pågått i 4-5 dagar.

Utredaren: Hur kunde ni få tag i så många människor helt plötsligt? Har ni erfarenhet av sånt här?

Peng: Jag skulle inte kalla det för erfarenhet. Det är på grund av utlandskineserna. Låt mig säga så här: Det är på grund av arbetet som fokuserar på utlandskineserna. Sedan incidenterna i Tibet och den olympiska fackelstafetten har det varit en sån passion… Givetvis har det även att göra med jordbävningen. Jag har alltid vänt mig till dem och tackat dem personligen. I måndags begav jag mig dit (till Flushing), jag höll även i två möten. Jag höll i andra saker på plats. Jag besökte personligen deras förening för att tacka dem… eftersom Falun Gong var där i närheten.

Utredaren: Åh.

Peng: Att göra sådana besök kan ibland ha en uppmuntrande effekt.

Utredaren: Gjorde inte konsulatet några ideologiska insatser i kinesföreningen?

Peng: Vad menar ni?

Utredaren: Med andra ord, gav ni dem några tips eller några råd?

Peng: (Skrattar nöjt) Åh! Jo sannerligen, det har vi gjort! För att säga det rakt på sak, det har vi gjort! Det är inget som vi öppet kan berätta för utomstående, det har vi gjort. Ibland visar vi dem till rätta, in och ut. Vi säger något till kinesföreningens ledare. Ja, det har jag gjort! Det gör jag med jämna mellanrum! Medräknat denna gång då jag befann mig på plats! Det har jag gjort! Jag har till och med agiterat! Jag sa: ”Skriv några rapporter!” Jag säger sådant. Idag sa jag till folk från CCTV: ”Ni skulle filma de här fenomenen.” Det är verkligen inte illa. Jag kan bara klargöra fakta för dig i hemlighet. Nåväl…

Utredaren: Det låter som att du regelbundet har utfört det solida arbetet med kinesföreningens ledare.

Peng: Jag skulle säga det som att jag har haft en väldigt bra relation med dem. Givit dem lust, jag måste gå dit i egen person. Att visa sig i egen hög person har en väldigt god effekt, så jag besöker dem regelbundet. På det här viset kommer utlandskineserna närmare mitt hjärta. Till exempel kom de hit efter att ha slagits med Falun Gong (-utövarna) och jag skakade hand med dem en efter en och tackade dem. Jag sa trevliga, uppmuntrande ord till dem. Det är något jag måste göra. Faktum är att jag måste göra det när saker har utförts till den här punkten, men jag får inte göra det framför Falun Gong. Jag parkerade bilen långt borta från scenen eftersom jag måste undvika att de (Falun Gong-utövarna) ser mig. Jag måste vara mycket försiktig gällande detta; annars kommer jag att anklagas för det ena eller det andra. Det skulle ge dem (Falun Gong-utövarna) fördel. Det skulle inte vara bra. Jag har varit väldigt försiktig vet du. När de kom ner hit och talade om att de hade kört iväg dem skakade jag hand med dem. Jag sa tack och gjorde några uppmuntrande anmärkningar. Dessutom höll jag en presskonferens och fördömde Falun Gong. Det var igår jag höll en presskonferens.

Utredaren: Höll du presskonferensen i Kinas generalkonsulat i New Yorks namn?

Pen: Generalkonsulatet. Fördömande. Det stod i tidningen idag. Jag läste nyheterna idag. Kinapressen (Qiao Bao) hade en mycket detaljerad rapportering.

[…]

Konversationen i sin helhet avslöjade att händelsen i Flushing inte har någonting att göra med jordbävningen i Sichuan eller hjälpinsatser därtill, och att händelsen inte initieras spontant av lokalborna. Händelsen kontrollerades av KKP och orkestrerades direkt av det kinesiska konsulatet i New York. WOIPFG kommer att följa upp utredningen av händelsen.

Källa: World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong, http://www.zhuichaguoji.org/en/index2.php?option=content&task=view&id=180&pop=1&page=0