Samlingspartiet vinner och väljer Finlands nästa statsminister
Samlingspartiets ordförande Jyrki Katainen väntar på preliminära resultat i finska riksdagsvalet i partiets vallokal. (Foto: Lehtikuva/ Markku Ulander / AFP)


Finland har stängt vallokalerna och rösträkningen har avslutats. Valdeltagandet har varit ovanligt högt där drygt 70 procent av de röstberättigade har gått till valurnorna.

Nästan tre miljoner invånare i Finland har röstat, enligt valrapportering från nyhetskanalen Yle. I sin valvaka har Yle lämnat löpande resultat av rösträkningarna utifrån de olika valdistrikten.

I Finland röstar man vanligen på den person som man vill ha in i riksdagen. Detta har medfört att bland annat skidåkare som Juha Mieto har kommit in som representant för Centern. I dagens val har han inte fått tillräckligt många röster och kommer troligen att lämna riksdagen.

Samlingspartiet spåddes i förhandsmätningen att bli vinnare vilket också besannades. De beräknas få 43 platser i riksdagen (20,4 procent).

Samlingspartiet har betecknats som ett konservativt parti som förespråkar individens egen frihet och ansvar för sina handlingar. De säger i sin idéhistoria att ”Samlingspartiets målsättning är ett samhälle av människor som tar ansvar för sitt eget och andras liv så att för var och en möjliggörs förutsättningar till ett gott liv”.

Ordföranden Jyrki Katainen från Samlingspartiet väntas bli nästa statsminister i Finland.

Näst flest röster fick Socialdemokraterna med 42 platser (19,1 procent). De följdes av Sannfinländarna med 39 platser (19,0 procent) i riksdagen.

Centern har tappat mest och fick 35 platser (15,8 procent) i Riksdagen. Nuvarande statsminister Mari Kiviniemi får nu lämna sin post vilket hon kanske också anat då det rapporterades att hon inte sovit något natten före valdagen.


Timo Soini, ordförande för Sannfinländarna, firar partiets valframgångar efter att ha hört de preliminära resultatet i valet den 17 april 2011. (Foto: Lehtikuva / Martti Kainulainen / AFP)

Timo Soini, ordförande för Sannfinländarna, firar partiets valframgångar efter att ha hört de preliminära resultatet i valet den 17 april 2011. (Foto: Lehtikuva / Martti Kainulainen / AFP)

Sannfinländarnas valresultat var över förväntan jämfört med 2007-års val, med en ökning på 15 procent. Partiledaren Timo Soinis parti har gjort valet till en rysare av aldrig skådat slag i Finlands historia för när hälften av rösterna hade räknats var Sannfinländarna på första plats.

Vänsterförbundet (8,1 procent), De gröna (7,2 procent), Svenska folkpartiet (4,3 procent) samt Kristendemokraterna (4,0) fick ungefär samma valresultat som i förhandsprognosen.