Samesked på rymdfärd
En saltsked i silver av den samiske slöjdaren Per Henrik Påve. (Foto: Christer Fugelsang)


När rymdfärjan Discovery åker ut i rymden den 6 augusti finns den svenske astronauten Christer Fugelsang med. Med sig på färjan har alla astronauterna några symboler och minnesmärken. En av sakerna som Christer har med sig är en silversked.

När Juri Gagarin 1961 som första astronaut sköts ut i rymden, hade raketforskning pågått ett tag även i Sverige. Den första raketen sköts upp i norr 1961, i ett område med milsvida mörka skogar, orörda och vilda, i Lappland, nära samebyn Nausta.

Förra sommaren var Christer inbjuden till ett rymdrelaterat evenemang i Lappland och upplevde där en del av samekulturen. Under besöket förstod han hur nära samerna hade deltagit i det svenska rymdarbetet ända från starten.

– Ett nära samarbete har utvecklats mellan Rymdbolaget som driver verksamheten i Norrbotten och samerna för att klara alla praktiska problem, skriver Christer Fugelsang i sitt nyhetsbrev.

Silverskeden som han ska ta med sig upp i rymden har tillverkats av den samiske slöjdaren Per Henrik Påve. Det är en liten saltsked som kan pryda matbordet där den står i saltkaret, den kan till och med användas som halssmycke.

För att hitta en representativ gåva från Sametinget, utlystes en tävling som vanns av Påve och sameskeden är nu Sametingets officiella representationsgåva.