Saltframställning på hustak i New York
Lokalt framställt salt säljs av Urban Sproule som har en ”saltfarm” belägen på en takterrass mitt på Manhattan. Saltet framställs genom avdunstning, vilket bevarar mer näringsämnen än industriell uppvärmning. (Foto: Samira Bouaou /The Epoch Times)


Oftast vet man var köttet man äter kommer ifrån och var grönsakerna har odlats. Men varifrån kommer saltet som ingår i din måltid? Det är svårt att veta om man inte köper det från sin lokala saltproducent.

Det är sant, det finns faktiskt en ”saltfarm” på en takterrass mitt på Manhattan i New York.

I oktober förra året startade Sarah Sproule och Urban Sproule, en saltproduktionsanläggning som består av tre lådor på hjul och ett växthus som rymmer 500 avdunstningsbrickor. Saltfarmen producerar cirka 15 kilo certifierat kosher-salt per månad.

– Anledningen till att göra det här är att få en produkt där jag känner till varenda steg i tillverkningen i en stad som är omgiven av hav är jag förvånad över att inte fler människor gör det här, sade Sarah Sproule.

Salt kan komma från havet eller från en saltgruva eller så långt bort ifrån som Himalaya. För socialt medvetna och ansvarsfulla kockar och konsumenter blir nästa steg att köpa lokalproducerat salt.


Sarah Sproule i sitt växthus på takterrassen i Midtown Manhattan. (Foto: Samira Bouaou/The Epoch Times)

Sarah Sproule i sitt växthus på takterrassen i Midtown Manhattan. (Foto: Samira Bouaou/The Epoch Times)

Varannan vecka hämtar Sproule saltvatten från Charlie Corriss, en fiskare som säljer fisk på Greenmarket på Borough Hall. Corriss hämtar vattnet när han fiskar i Golfströmmen, fem mil öster om Montauk, Long Island.

Sproule betonar vikten av att få salt från vattnen där man får de fräschaste fångsterna.

Hon använder sig av 50 tunnor, lämnar 25 tomma tunnor och hämtar de 25 hon lämnade förra gången till fiskaren, vilka nu är fyllda med cirka 380 liter havsvatten. Allt vatten forslar hon in till staden i sin bil.

På takterrassen får havsvattnet avdunsta i solen under fyra till sex veckor.

Industriell saltframställning görs genom att man hettar upp vattnet. Trots att avdunstning i solen är en mycket långsammare process bevaras naturliga mineraler och smaken av salt.

Storleken på saltkristallerna förändras med årstiden. Det beror på hur snabbt vattnet avdunstar vilket beror på fuktighet, vind, sol och värme.


Smaksatt salt säljs av Urban Sproule, den första salttillverkaren på en takterrass mitt i New York. (Foto: Samira Bouaou/The Epoch Times)

Smaksatt salt säljs av Urban Sproule, den första salttillverkaren på en takterrass mitt i New York. (Foto: Samira Bouaou/The Epoch Times)

Vår och höst ger rikligast skörd. Till Sproules bestörtning varade vårvädret bara ett par dagar i New York i år.

Sarah Sproule börjar torkningen av saltet på fuktabsorberande tegel som hjälper till att påskynda avdunstningsprocessen.

– Det här är en mer organisk metod. Teglet som används är lokalt tillverkade av organisk lera, sade hon.

– Vanligt salt luktar ingenting. Men när man öppnar en sådan här burk kan man faktiskt känna lukt av salt. Det luktar hav, sade Sproule.

Olika smaker

Förutom saltkristaller säljer Urban Sproule också smaksatt salt, med smaker som verbena (citronsmak), selleri, grillad vildlök och bästsäljaren – thailändsk chilipeppar.

En lista på vilka lokala gårdar som ingredienserna kommer ifrån finns på saltburkarna.


Olika smaksatt salt från Urban Sproule. (Foto: Samira Bouaou/The Epoch Times)

Olika smaksatt salt från Urban Sproule. (Foto: Samira Bouaou/The Epoch Times)

– Jag gillar citronverbena på fisk och skaldjur eftersom det ger citrussmak och ingen kan odla citrusfrukter i detta [kalla] klimat, sade Sarah Sproule.

Sellerisalt smakar gott till en Bloody Mary, tillade hon.

Sproule är mitt uppe i utvecklingen av nya smaker, såsom cheddarsalt, rökt salt, timjan- och lavendelsalt.

Saltets historia

Sproule har lagt mycket tid på forskning om historisk saltframställning.

Under flera århundraden fanns saltgruvor på platser som Syrakusa och Cape Cod. Hon har kopior av metoder för saltavdunstning som användes från 200 år sedan.

– Folk säger att det jag gör är så nytt, men man har faktiskt gjort detta i tusentals år, sade hon.

– Det enda som är nytt är att jag gör det på ett hustak och det gör jag bara för att jag inte har någon annanstans att vara, skojade hon.

Översatt från engelska.