Saligförklaring av Johannes Paulus II i Vatikanen
Petersplatsen i Rom innan Johannes Paulus II saligförklaring den första maj. (Foto: B. Plogander / Epoch Times)


Söndagen den första maj saligförklarades den förre påven Johannes Paulus II på Petersplatsen i Vatikanen av sin efterträdare påven Benedictus XVI. Kistan med den avlidne påven står uppställd inne i Peterskyrkan.

Det är unikt att en påve saligförklaras endast sex år efter att han avlidit. Den nuvarande påven sade i sitt tal att Johannes  Paulus II ”återgav kristendomen dess roll som bärare av människors hopp, som under 1900-talet hade övertagits av marxism och framstegsideologi”.

Enligt officiella uppgifter befinner sig en miljon människor i Rom för Johannes Paulus II: s saligförklaring, skriver AFP. Inför den stora dagen hölls en midnattsmässa där 200 000 personer beräknas ha deltagit. Mässan hölls på den anrika kapplöpningsbanan Circus Maximus.

Rekordmånga människor samlades inför ritualen på Petersplatsen och när påven Benedictus XVI var klar med saligförklaringen steg jublet mot skyn. Saligförklaringen är kyrkans sätt att offentligt visa på Johannes Paulus II som en förebild, ”för ett kristet sätt att gestalta livet inspirerat utifrån tron” som tidskriften Signum skriver på nätet.

Saligförklaringen är
det näst sista steget mot en total helgonförklaring, vilket kräver ännu ett mirakel.  Katolska kyrkan har godkänt som mirakel att en fransk nunna, Marie Simon-Pierre, har blivit botad från Parkinsons sjukdom efter att ha bett påven om hjälp. Det  lär finnas hundratals mirakler att välja bland.

Johannes Paulus II har haft en viktig roll både inom och utom kyrkan, där han i världspolitiken fungerade både som vägröjare för järnridåns fall och Sovjetsystemets upplösning.

Källa: Sveriges radio och tidningen Dagen