Saknad kinesisk advokat hedras med människorättspris
Gao Zhishengs 17-åriga dotter Grace tog emot International Human Rights Lawyer Award för hans räkning vid ett evenemang i San Francisco på fredagen den 6 augusti. (Foto: Huang Yiyan / Epoch Times)


Gao Zhisheng, en försvunnen kinesisk advokat, har hedrats med en internationell människorättsutmärkelse från American Bar Association (ABA). Eftersom Gao är försvunnen i Kina, tog hans 17-åriga dotter Grace emot priset för hans räkning vid ett evenemang som hölls i San Francisco den 6 augusti.

Det årliga priset International Human Rights Lawyer Award (Internationella människorättsadvokaters pris) ges till advokater som är kända för att ha tagit sig an människorättsfall och som i sin tur har utsatts för förföljelse på grund av sina insatser.

Självlärd och med en fattig bakgrund skulle Gao Zhisheng komma att beskrivas av kinesiska ämbetsmän som en av Kinas tio bästa advokater. Som hängiven kristen var han välkänd för sitt arbete med att hjälpa Kinas fattiga och marginaliserade.

Men han möttes med vrede från Kinas nationella säkerhetsapparat när han började försvara rättigheterna för förföljda Falun Gong-utövare. På grund av detta arbete fråntogs han sin advokatlicens 2005, enligt ABA på International Law Prof blogg.

”År 2006 blev han anklagad för omstörtande verksamhet och dömdes till husarrest. År 2007, strax före OS, skrev han ett brev till den amerikanska kongressen för att förklara människorättssituationen i Kina. Han greps och enligt uppgift torterades han under en period på nästan 60 dagar”, står det vidare på bloggen från ABA.

”Han berättade för en journalist om den erfarenheten och sade att förlusten av värdighet fick honom känna sig som om han var bara ett djur. Hans familj greps också och påstås ha torterats. Hans hustru och två barn lyckades fly från Kina till den amerikanska ambassaden i Thailand, och förra året anlände de till USA.”

Gaos nuvarande vistelseort är okänd och man hyser farhågor för hans hälsotillstånd och säkerhet. År 2007 publicerades den engelska översättningen av hans memoarer, A China More Just (Ett rättvisare Kina), och år 2008 nominerades han till Nobels fredspris.

I december förra året skrev ABA:s ordförande Carolyn B. Lamm till USA:s utrikesminister Hillary Clinton och beskrev de villkor som advokater möter i Kina och uppmanade det amerikanska utrikesdepartementet att intensifiera sin verksamhet för att skydda kinesiska advokater.

Med sina mer än 400 000 medlemmar är American Bar Association den största frivilliga yrkesorganisationen i världen.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/40536/