Säkerhetspolischef i Tianjin näste man att falla i kommunistpartiets maktkamp
Wu Changshun, chef för Byrån för offentlig säkerhet i Tianjin i norra Kina, utreds för "allvarliga lagöverträdelser". (Skärmdump/chinaonstreetparking.com)


Wu Changshun, ännu en högt uppsatt tjänsteman inom den Kinesiska kommunistpartiet, har gripits i partiets pågående antikorruptionskampanj. Gripandet möttes med applåder på internet i Kina.

Den 20 juli meddelade kommunistpartiets disciplinorgan att Wu Changshun, chefen för Byrån för offentlig säkerhet i jättestaden Tianjin i norra Kina, har gripits och kommer att utredas. Enligt meddelandet misstänks Wu för "allvarliga lagöverträdelser".

Sedan Xi Jinping tillträdde som partiledare i november 2012 har det förekommit ständiga utredningar mot partitjänstemän för "korruption". Hittills har mer än 400 tjänstemän rensats ut.

60-årige Wu är den första tjänstemannen på provinsnivå som fått sparken i Tianjin. Meddelandet kom efter en inspektionsresa som den centrala kommissionen för disciplininspektion genomförde för 12 dagar sedan.

Meddelandet kom som något av en överraskning. Veckan innan Wu greps var han fortfarande aktiv i offentligheten och på TV. Han svarade exempelvis på allmänhetens frågor under en livesändning från Tianjins trafikradio den 11 juli.

Den här sortens offentliga framträdanden är i Kina ofta ett tecken på att en partitjänsteman inte är misstänkt eller utsatt på något vis.

Wus fall ledde till över 13 000 kommentarer på internet. De allra flesta applåderade gripandet och uttryckte hat för Wu.

"De orättfärdiga är dömda att bli förintade! Wu har begått massor av onda gärningar och har äntligen drabbats av vedergällning," skrev en användare på Tencent news. Många användare höll med om den kommentaren.

Tidigare har nära medarbetare till Wu åtalats för korruption, vilket har lett till spekulationer att även han skulle falla.

Efter att Wus mentor och chef i många år, Song Pingshun, begick självmord 2007, gick disciplininspektionen ut med att Song hade missbrukat sin makt för att tillskansa sig "enorma illegala vinster" för sin älskarinnas räkning.

Ett år innan Songs självmord utreddes även Li Baojin, som arbetade under Wu på Byrån för offentlig säkerhet, för att ha förskingrat miljoner i allmänna medel och för maktmissbruk.

De brott som Wus medarbetare har begått tyder på att han också gjort sig skyldig till korruption, men någon officiell anklagelse om detta har inte riktats mot honom än.

Wu deltog aktivt i den förföljelse av den andliga metoden Falun Gong, som den dåvarande partiledaren Jiang Zemin satte igång 2007. Bland annat ska han ha krävt av taxichaufförer i staden att de samlade in information om Falun Gong-utövare.

Det är ingen tillfällighet att många partitjänstemän som varit aktiva i förföljelsen av Falun Gong har gripits i Xi Jinpings antikorruptionskampanj. De tillhör alla förre regimledaren Jiang Zemins partifraktion och har därmed ofta byggt en karriär just genom att vara nitisk i den förföljelse som Jiang startade.

Jiang Zemins fraktion misstänks ha försökt genomföra en kupp mot Xi Jinping när han blev Kinas högste ledare, eftersom de är rädda för att de ska hållas ansvariga för förföljelsen. Xi, som inte var direkt inblandad själv, skulle nämligen kunna stoppa den, och då skulle de kunna åtalas för alla brott som begåtts under förföljelsen, såsom tortyr, mord och illegala straff i form av fängelse och arbetsläger.

Xi, å sin sida, har sedan kuppförsöket haft goda skäl att frukta Jiang Zemin-fraktionen, och håller därför nu på att rensa ut dem, under förespeglingen att det handlar om att bekämpa korruption, något som i stort sett alla partitjänstemän ägnar sig åt i varierande grad.

Rapportering av Lu Chen