Säkerhetspådraget enormt inför partikongressen i Peking
Säkerhetsvakter söker efter minor på Himmelska fridens torg inför den 18:e partikongressen. Många människor i Kina menar att partiet har gått för långt med sina säkerhetsåtgärder. (Weibo.com)


Ett massivt säkerhetspådrag präglar Peking inför Kinesiska kommunistpartiets 18:e nationella kongress, där en ny grupp ledare ska sväras in, för att styra landet under de kommande tio åren.

Åtgärderna för att säkra huvudstaden har dock gått överstyr, enligt många kineser. Till exempel kan man inte längre köpa köksknivar i affärer, gymnastiklektioner i skolor har ställts in och man får inte flyga drake eller använda sig av brevduvor. På Himmelska fridens torg söker militärer efter landminor.

Tusentals säkerhetsarbetare har svurit eder via videokonferenser att de ska upprätthålla en perfekt ordning och säkerhet under kongressen.

”Det finns alla möjliga sorters osämja, instabilitet och osäkra faktorer; därför måste ni genomföra säkerhetsåtgärderna för den 18:e kongressen väl, och möta de många riskerna och utmaningarna”, förmanade Zhou Yongkang i att tal den 19 oktober. Zhou är medlem av politbyråns ständiga utskott och chef för det mäktiga politisk-rättsliga utskottet, en mäktig säkerhetsorganisation som övervakar all ordningsmakt och rättskipning i Kina.

Det är inte bara i Peking man känner av spänningen inför kongressen. Kommunistpartiet har mobiliserat sin säkerhetsapparat för konferensen sedan mitten av oktober, enligt den kinesiska tidningen Southern Weekly.

Järnvägens säkerhetspolis, flygplatser, TV-stationer, brandmän och gränspolisen har också organiserat ”säkerhetskonferenser” för att garantera en störningsfri kongress.

Hebeiprovinsen har satt in mer än 100 000 poliser. Hubeiprovinsens departement för offentlig säkerhet har utlyst ”krigstillstånd” medan kongressen pågår och man har ställt in semestern för 60 000 poliser.

Kommunistpartiets centralkommitté har utfärdat ett landsomfattande meddelande om att ledande partikadrer inte kommer att tillåtas att resa utomlands för besök, inspektioner eller semester, endast för nödlägen. Det här reseförbudet gäller till och med resor till Hongkong, Macao och Taiwan under kongressen, enligt den utlandskinesiska nyhetssajten Mingjing.

Man har även trappat upp förtrycket av människorättsaktivister, petitionärer och dissidenter påtagligt sedan i augusti. Minst 130 personer har satts i husarrest, enligt ofullständig statistik från Civil Rights and Livelihood Watch.

De aktivister som inte kan hållas inne kastas ut ur stan. Den kände människorättsaktivisten Hu Jia tvingades lämna Peking den 25 oktober.

– Tycker du inte att det är absurt? Deras vansinne har nått en ny nivå, sade Hu Jia i en intervju.

Wang Lihong, människorättsaktivist från Peking, sade till Radio Free Asia (RFA) att hon blivit tillsagd att lämna Peking under kongressen och ”ta semester”. Flera andra demokrati- och aidsaktivister och advokater som arbetar för allmänhetens intressen på olika sätt har fått liknande besked, enligt RFA.

Taxichaufförerna i Peking har också drabbats. Enligt taxichauffören Wang från Peking, som talade med Radio France Internationale (RFI), har taxibilsägare beordrats att ta bort handtagen och fönstervevarna så att man inte ska kunna veva ner rutorna eller öppna dörrarna för att dela ut flygblad från bilen.

Pekings invånare har till och med utsatts för mer obehag nu än under OS i Peking 2008, då säkerhetsåtgärderna var ökänt rigorösa, enligt RFI.

Översatt från engelska