Säkerhetspådrag under den kinesiska nationaldagen, många gripna
Myndigheterna i Peking satte upp spärrar för att se till att ingen skulle kunna protestera på Himmelska fridens torg under nationaldagen.


Kina firade sin nationaldag den 1 oktober. Säkerhetsspärrar upprätthöll sträng kontroll runt Himmelska fridens torg. Över 100 polisfordon stod parkerade runt torget för att snabbt kunna föra bort eventuella demonstranter.

Användning av spärrar runt Himmelska fridens torg är begränsat till viktiga politiska händelser och helgdagar som kan tänkas dra till sig stora folkmassor.

Enligt en vädjare* blev alla som hade material med sig för att protestera gripna och omedelbart bortförda i polisfordon.

– Polisen kräver att alla öppnar sina väskor så de kan genomsöka dem och alla flaskor undersöks med polishund. Det är en mycket spänd atmosfär, som om man förväntar sig ett bombattentat. Turisterna är mycket förvånade och många vädjare vandrar omkring utanför torget, sade den personen, som ville förbli anonym.

En annan vädjare sade till Epoch Times reporter, ”regimen mobiliserade stora mängder personal och resurser. Polisen vakar över hela torget, det finns många civila poliser där.”

Massgripanden nattetid

Enligt de vädjande inledde regimen en omfattande insats mot dem den 28 september. Ett stort antal vädjare greps varje dag. Många skickades till ett appellantionscenter i Majialou och andra skickades till olika förvar runt om i Peking.

Bara den natten greps över 500 vädjande personer utanför den tillfälliga by där de uppehåller sig.

Vid 01.30 den 29 september greps ungefär 600 vädjare vid ”väddandebyn.” Ett ögonvittne sade att polisen använde sju stora bussar för att förflytta de gripna.

Förutom den lokala Pekingpolisen mobiliserade även de provinsiella säkerhetsstyrkorna sin personal i Peking för att gripa vädjande personer.

En vädjare sade:

– I år är det mycket hårdare än de senaste åren. Jag skulle uppskatta att över 1000 personer gripits inför 1 oktober.

* Personer som har ärenden som de vill få prövade av nationalregeringen. Man har rätt att göra detta enligt den kinesiska konstitutionen. Man har även yttrandefrihet och rätt att samlas.

Översatt från engelsk version