Säkerhetspådrag i Peking efter bombdådet i Xinjiang
Över 1 000 personer köar för att komma förbi säkerhetskontrollerna vid en tunnelbanestation i Peking under rusningstid, den 26 maj 2014. Myndigheterna har förstärkt säkerhetsåtgärderna efter en bombattack i Xinjiang den 22 maj. (Skärmdump/163.com)


Kinesiska myndigheter har satt in extraordinära säkerhetsprocedurer efter bombattacken i Xinjiang i förra veckan. Bland annat genomsöker man väskor och genomför kroppsvisiteringar under rusningstrafiken i tunnelbanan i Peking.

Foton i kinesiska tidningar visar säkerhetsvakter med vapen – en  ovanlig syn i Kina – och inspektionsteam utanför tågstationer, ungefär den sorts säkerhet man väntar sig på en flygplats.

Det fanns antiexplosionsfiltar och bombdetektorer på plats, och vakter kontrollerade passagerarna med metalldetektorer. På skyltar kunde man läsa att man rekommenderades att komma i god tid på grund av den höga belastningen under rusningstrafiken.

Det tar nu en
halvtimme att komma in på tunnelbanan i Peking, vilket är minst dubbelt så lång tid som vanligt, enligt vad en passagerare berättade för Beijing Times. En del blev missnöjda med de extrema säkerhetsåtgärderna; polisen grep en man som kasta väskor omkring sig och hade sönder en av säkerhetsteamets maskiner på grund av att han fick vänta så länge.

Somliga har uttryckt oro för att de stora folksamlingar som bildas vid säkerhetskontrollerna i sig själva kan utgöra en säkerhetsrisk, om det uppstår panik, eller någon form av attack. "Om det stod en självmordsbombare i kön skulle de som står i fållorna inte ha någonstans att ta vägen," skrev användaren @Luozhiqiu på den populära mikrobloggen Weibo.

Pekings byrå för offentlig säkerhet införde luftburen övervakning med fem polishelikoptrar för att övervaka staden den 24 maj, enligt Beijing Times.

Poliser i tjänst har fått dubbelt så mycket ammunition, enligt rapporter, och instruerats att de har rätt att skjuta personer som identifierats som terrorister utan förvarning.

De här säkerhetsåtgärderna kommer som ett svar på en bil- och bombattack på en marknad i Urumqi, Xinjiangregionens huvudstad, den 22 maj. Myndigheterna beskrev händelsen som ett terrordåd utfört av etniska extremister och separatister.

Statliga medier har bombarderat allmänheten med rapporter om terroristbekämpningskampanjen. Statsstyrda TV-kanalen CCTV är fullt av inslag om antiterrorstyrkor som sätts samman och tränas över hela landet.