Säkerhetschefer lär sig slå ner oroligheter
En man i Longnan misshandlas av kravallpolis i samband med oroligheter i november 2008. (Bilder tillhandahållna av internetanvändare i Kina)


Cheferna för det kinesiska kommunistpartiets cirka 3000 allmänna säkerhetsbyråer på länsnivå ska utbildas i att kväsa massoroligheter.

Enligt Radio Free Asia utbildades den första gruppen, bestående av 450 chefer, i Peking i slutet av februari under en tiodagarskurs. Ytterligare sex tillfällen spridda över ett halvår ska, enligt planerna, inkludera de återstående 2630 byråcheferna. Detta enligt ett anslag på kommunistregimens egen hemsida för ministeriet för allmän säkerhet.

I Kina finns kommunistpartiets sekreterare på varje regeringsnivå. För inte så länge sedan tränades just partisekreterarna på länsnivå i detta ämne och nu har turen alltså kommit till cheferna för de allmänna säkerhetsbyråerna.

Enligt analytikern Liu Xiaozhu visar det faktum att regimen lägger sådan möda på att träna alla enheter på länsnivå i metoder att hantera oroligheter att man är bekymrad över den nuvarande sociala stabiliteten i landet.

– Tidigare skulle höga ämbetsmän inom kommunistpartiet låta polisen slå ner oroligheter med alla tänkbara metoder. Nyligen har massoroligheter dykt upp på olika ställen runt om i landet och på större skala än tidigare. Många har spridit sig över olika områden. Denna trend har fått ökad energi. Enkla nedslag kanske inte fungerar så bra längre, sade Liu.

Höga ämbetsmän har börjat inse hur allvarliga de här oroligheterna kan bli. Om de nuvarande taktikerna för att undertrycka dem används är risken stor att ännu större incidenter inträffar och att det till och med utvecklas till landsomfattande kaos, tillade han.

En lokal polischef i Guangdongprovinsen sade att olika typer av utbildningar av den här typen ofta äger rum. Även fast den här verkar lite ovanlig tror han inte att den kommer ha så stor effekt.

– Vi har gått igenom många utbildningar. Vi vet alla vad de kommer att göra för oss. Det är några dagars ledighet då man slappnar av och har roligt. Även fast det kan låta som att man från högsta ort vill hitta en lösning på storskaliga oroligheter, så är sanningen den att många som deltar i utbildningen tar den på allvar.

Regeringsstyrd media rapporterar att regimen vill kväva social oro i sin linda genom att förbättra de lokala ämbetsmännens kunskaper genom utbildning. Kommunistpartiets språkrör Xinhua News Agency sade att regimen räknar med att 2009 sannolikt kommer bli ett år då oroligheter når ett klimax, med tanke på den fortsatta ekonomiska nedgången och ökade arbetslösheten.

Liu Xiaozhu däremot, tror att missnöjet med kommunistregimen har nått en punkt där man bara kan undvika oroligheter genom att ta itu med missnöjets orsaker.

– Å ena sida skickar högre ämbetsmän fram de lägre ämbetsmännen för att bemöta folkmassorna i en demonstration eller ett upplopp. Å andra sidan tränar de den lokala polisen att kontrollera de missnöjda massorna mer effektivt. Det kan tyckas som om detta är rätt sätt att hantera dessa problem. Emellertid, om de inte ändrar sitt förtryckande och exploaterande beteende gentemot vanligt folk kommer dessa förr eller senare stå upp och slåss för sina intressen. Inget kan hindra detta från att ske, sade Liu.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/12561/