Säkerheten runt världsutställningen får Shanghai att se ut som en krigszon
Kinesisk säkerhetspersonal tränar vid världsutställningens område i Shanghai, den 7 april. Organisatörerna väntar upp mot hundra miljoner besökare, varav 95 procent kineser, under den sex månader långa världsutställningen, som börjar första maj. (Foto: Philippe Lopez /AFP/Getty Images)


Allteftersom öppnandet av världsutställningen i Shanghai närmar sig har staden gått in i en extrem beredskap. Armén har skapat en specialavdelning enbart för utställningen och har dragit igång en massiv säkerhetskampanj på land, till sjöss och i luften, enligt Hongkongtidningen Apple Daily.

Myndigheterna i Shanghai har förstärkt säkerhetsåtgärderna i hela staden sedan regimledaren Hu Jintao i januari uppmanat det kinesiska folket att ”samla sin styrka och sina resurser för att se till att världsutställningen blir lyckad”.

Beväpnad polis och krypskyttar har skickats ut lokalt för att noga övervaka förbipasserande, motorfordon och båtar.

Apple Daily rapporterade att armén har gått in med samma nivå av säkerhetsåtgärder som under OS 2008. Missilramper, jaktflyg och helikoptrar står redo på land och ute till havs har man två skepp med målsökande missiler.

Kinesiska bloggare har kommenterat att det ser ut som om det ska bryta ut krig och kallar effekten ”helt enkelt förfärlig”.

Myndigheterna i Shanghai och Zhejiangprovinsen har finkammat mer än 1 000 öde öar sedan årets början och kontrollerat 30 000 båtar och 220 000 fiskare. Under utställningen kommer fordon som vill in i staden att kollas och båtar kommer att behöva särskilda passersedlar. Interna säkerhetsanalytiker säger att man på ett framgångsrikt sätt skapat en ”säkerhetsvallgrav” runt Shanghai.

Myndigheterna har förbjudit icke auktoriserade, långsamma eller lågtflygande farkoster i luften inom en radie av nästan 5 mil från den plats där öppningsceremonin ska hållas.

Lokala myndigheter har skickat 3 500 poliser på träning inom utställningsområdet. Poliser har blivit tillsagda att inte äta vitlök, lök, purjolök eller annan starkt luktande mat innan man går ut i tjänst, enligt Beijing News.

Apple Daily rapporterade att 300 säkerhetsvakter skickats till 89 kontrollpunkter som ligger var trettionde meter längs norra och södra änden av tågstationen för att se till att ingen sover utomhus och att inga försäljare besvärar fotgängare. Från den 20 april kommer alla fordon som kommer till den centrala busstationen och tågstationen i Shanghai att fotograferas och röntgas, inklusive passagerare. Besökares väskor kommer också genomsökas.

Myndigheterna har också instruerat
alla sjukhus och vårdinrättningar att hindra mentalpatienter från att lämna dem. De som är redo att skrivas ut ska hållas kvar tills utställningen stängt i oktober. Polisen har plockat upp mentalpatienter som bor med sina familjer och skickat iväg dem för att ”skydda” dem, rapporterade Apple Daily.

Några av de många regler som gäller under utställningen är: Förbud mot att bära pyjamas på gatan, förbud mot att hänga tvätt utomhus, inga mobiltelefoner på utställningsområdet, inga datorer med trådlöst nätverk på utställningsområdet och inga utlänningar på gatan efter kl 23.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/33302/