Säkerheten förstärks i Peking inför de årliga "två mötena"
En kinesisk militärdelegation på Himmelska fridens torg från Great Hall of the People i Peking den 4 mars 2010, en dag före folkkongressens öppnande. (Foto: Frederic J Brown/ AFP)


Denna vecka hålls det Kinesiska kommunistpartiets årliga ”två möten” i Peking. På onsdagen samlades nationella folkkongressen för sin årliga plenisession. På fredagen är det den politiska konsultativa konferensens nationella kommittés tur.

5000 ämbetsmän är på plats för att komma överens om det härskande kommunistpartiets politik. Myndigheterna i Peking har skickat ut mer än 70 000 personer som ska hålla ordning i staden.

Statliga People’s Daily skriver att ”huvudstadens poliskår är fullt redo att säkra de två mötena…’stora vallgraven’-projektet för att omringa Peking har satts i verket”.

En del av det massiva säkerhetspådraget är att driva bort de petitionärer som kommer till Peking som en sista utväg för att driva sina juridiska processer.

– Det finns ett trettiotal poliser här. De skickade oss till Majialuo-byggnaden så att de kunde köra tillbaka oss till Fushun i Lionangprovinsen. Vi är i bilen nu. Det blev bråk när de kidnappade oss. De som inte gick in i bilarna frivilligt blev insläpade, berättar en petitionär från Liaoning.

Säkerhetstjänstemän från hela landet har också mobiliserats för att hålla petitionärer borta från huvudstaden. Yu Linuo från Shenyangprovinsen säger att hennes make, som petitionerar, släpades ut ur sitt hem mitt i natten då han låg och sov.

– Det kom fyra stycken och slet upp min man ur sängen. Han hade bara underkläder på sig, men de släpade iväg med honom. De fyra männen stuvade in honom i en bil, men de visade aldrig någon dokumentation. De sade att de ”två mötena” pågår och att min man ska hållas inlåst för ledarnas sinnesfrids skull.

Människorättsaktivister har också blivit måltavla i ett säkerhetsprojekt. Enligt kinesiska nyhetstjänsten Boxun.com greps Wu Guangzhou från Guangdongprovinsen i söndags. Wu har gjort en video-CD med petitionärer som berättar om sina fall. Han hade hoppats kunna ge skivan till partiämbetsmän som deltar på de två mötena.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/30750/