Sahlin prioriterar klimatfrågan
Mona Sahlin har tackat ja till att bli ny partiledare för socialdemokraterna efter Göran Persson. (Foto: AFP/Sören Andersson/Scanpix)


Mona Sahlin tackar ja till att bli ny partiledare för socialdemokraterna och väntas presenteras som kandidat i dag. Hon menar att klimatfrågan kommer att bli en av de viktigaste om hon får stöd av kongressen i mars.

Hon bekräftar för Aftonbladet att hon accepterat erbjudandet. På frågan hur det känns att ha tackat ja till partiledarposten säger hon:

– Jag känner panik och stolthet.

Hon ville inte kommentera om hon tvekat till att tacka ja till uppdraget.

Mona Sahlin motiverar sitt beslut att tacka ja till att bli partiledare med att hon känner sig stolt över det stöd hon har inom partiet och över att partiet ansett att det är dags för en kvinna. Det säger hon i en intervju i tidningen Aktuellt i politiken.

– Jag har en lust, en glöd, ett engagemang som jag vill använda för att ta vara på tiden i opposition och utmana Fredrik Reinfeldt, säger hon till tidningen.

Hon svarar också att klimatfrågan kommer att bli en av de viktigaste om hon får stöd av kongressen i mars.

– Jag vill ta över stafettpinnen från Göran Persson och göra klimatfrågan och den hållbara utvecklingen till socialdemokratins stora framtidsfråga, på samma sätt som kampen mot klassklyftorna stod i centrum under arbetarrörelsens ungdom.

På en presskonferens i dag sade valberedningens ordförande Lena Hjelm-Wallén: Vi har ställt frågan: ”Vill du bli partiordförande?”, till en enda person – och det är Mona Sahlin.

– Mona har svarat ja, fortsatte hon.

Intill henne i kamerablixtarna stod Mona Sahlin.

Enligt Lena Hjelm-Wallén stod en enig valberedning bakom Mona Sahlin.

Hjelm-Wallén sade också att valberedningen fått påskynda processen på grund av det stora medieintresset samt att beredningen fått en mycket god bild från partiets olika organ om vad som önskades av en ny partiledare.

Enligt Aftonbladet ställde Sahlin villkoret att Marita Ulvskog skulle vara kvar som partisekreterare innan hon tackade ja. Sahlin har ibland sagts stå till höger inom partiet och Ulvskog till vänster.

Tidningen skriver också att de sista frågetecknen från distrikten, som rests främst från Skåne och Dalarna, rätades ut vid telefonkonferensen. Distrikten har accepterat Sahlin som partiledare.

Under det dryg timslånga telefonmöte som valberedningen hade i går kväll med ordförandena i de 26 s-distrikten ska ingen direkt ha motsatt sig Sahlin som kandidat. Däremot tyckte några partidistrikt att de inte hunnit diskutera frågan tillräckligt, rapporterar Ekot.