Sahlin: Ingen EU-folkomröstning


Sverige ska inte folkomrösta om ett nytt EU-fördrag, anser socialdemokraternas nya ordförande Mona Sahlin.

-Det tycker jag inte är aktuellt, säger hon vid ett möte för det Europeiska socialdemokratiska partiet i Berlin.

-Det viktiga är att få en debatt och en insikt om vilken stor betydelse Europa har, att det inte är Bryssel utan de stora framtidsfrågorna som pockar på och kräver andra lösningar. Där får Sverige inte vara fegt, säger Sahlin.

Hon ser fram emot att diskutera med regeringen om vilken hållning Sverige ska ha när räddningsförsök ska göras till sommaren och hösten av EU:s förslag till ny konstitution.

Det lades i frysboxen sedan väljarna i Frankrike och Nederländerna röstat nej till det i folkomröstningar 2005.

-Förslaget som det låg hade inte vi några större problem med. Jag är väldigt nyfiken på vad statsminister Reinfeldt och regeringen har för positioner och jag hoppas att de ska vara öppna om dem, säger hon.

Nytt socialt Europa

Mötet, som innebar debut för Sahlin i europeiska sammanhang som partiledare, hölls med anledning av det informella EU-toppmötet i Berlin och firandet av att det är 50 år sedan ett av EU;s grundfördrag, Romfördraget, skrevs under.

-Efter 50 år så behöver man en nystart, jag vet eftersom jag är född samma år som Romfördraget, sade Sahlin på den internationella presskonferensen efter mötet.

-Min ambition är att få slut på talet om för eller emot EU. Det är ja till en sak och det är ett nytt socialt Europa. Det är skälet till varför jag är här, tillade Sahlin flankerad av de europeiska socialdemokraternas ordförande Pol Nyrup Rasmussen, den österrikiske förbundskanslern Alfred Gusenbauer, och den tyske s-ordföranden Kurt Beck.

De europeiska socialdemokraternas, och Mona Sahlins, ”nya sociala Europa” är det som ska göra EU till en angelägenhet för medborgarna, enligt Sahlin.

-På samma allvar som man öppnade upp den inre, gemensamma marknaden i Europa måste man nu se på de sociala rättigheterna och miljöfrågorna.

Gemensam lagstiftning?

På sikt kanske man kan ha gemensam lagstiftning på det sociala området, enligt Sahlin.

-Sociala och ekonomiska klyftor är lika allvarliga som låg tillväxt.

Socialisternas kandidat i det franska presidentvalet, Ségolène Royal, har sagt att hon vill ha någon form av tillägg till den nedröstade konstitutionen för att få de franska väljarna att säga ja nästa gång ett försök görs att få stöd för den.

Men Mona Sahlin är inte säker på att det ska stå med i ett fördrag.

-Inte när man inte är överens om hur. Nu börjar den diskussionen bland de socialdemokratiska partierna, vi har samma spännvidd av partier som är väldigt rädda och de som vill ha mer överstatlighet. Men alla ser att EU tappar legitimitet om man inte kommer längre, säger Sahlin.