Sahlin första kvinnliga s-ledaren
Mona Sahlin blev idag ny partiledare för Socialdemokraterna. (Foto: AFP / SCANPIX / Claudio Bresciani)


Applåder och fotstamp, visslingar och röda rosor mötte Mona Sahlin när hon i dag valdes till socialdemokraternas nya partiordförande. Hon blir den första kvinnan på posten i partiets 118-åriga historia.

-Det är svårt att hitta ord. Klump i halsen, liten och stor på samma gång. Historiskt – jag vet att det aldrig har varit någon kvinna någon gång förut, men på något sätt är det först de här sista dagarna som jag har kommit att förstå, ska jag vara den första? säger Mona Sahlin.

TT: Det såg ut som att du hade svårt att hålla ansiktsmusklerna i styr under tacktalet?

-Ja, det stämmer också.

TT: Hur kommer din ledarstil att skilja sig från Göran Perssons?

-Vi är olika personer
på gott och ont. Jag hoppas att jag kommer att få bli bedömd utifrån den jag är, liksom Göran ska vara det utifrån den han är. Jag är annorlunda, vi får väl se hur mycket det kommer att märkas, svarar Sahlin.

När valberedningens ordförande Lena Hjelm-Wallén presenterat Sahlin som enhällig kandidat till partiordförandeposten sade Mona Sahlin att hon förr strävade eter att bli omtyckt, men att hon nu strävar efter att bli respekterad.

TT: Känner du dig respekterad i dag?

-Ja, det gör jag absolut. Jag hade aldrig haft en tanke på att ta det här uppdraget om jag kände att den respekten inte fanns. Om man bara tror att partiledarskap går ut på att alla ska gilla det man gör, om man aldrig ska stöta sig med någon, då går det ju inte att förnya och förändra.

1995 föll Mona Sahlin på målsnöret efter den så kallade Toblerone-affären och hoppade under en tid av alla politiska uppdrag.

TT: Känns det i dag som att det varit en ”lång natts färd mot dag”?

-Jag har aldrig känt det så. Det skulle i så fall vara som att hela mitt liv bara gått ut på att bli partiledare. Det har väl inte jag gått och tänkt på de här tolv åren. Nu blev det så, och det känns stort.

När hon efter att ha blivit vald klev ned från podiet var en av de första att krama om henne EU-kommissionären Margot Wallström. Vad de sade till varandra har Mona Sahlin svårt att minnas.

-Vi grinade så mycket att vi nog inte sade så mycket. Vi bara kramade om varandra.

I sitt tal inför extra kongressen som formellt valde henne strax efter klockan 12 på lördagen var Sahlin rörd.

-Jag har inte sovit mycket i natt och när jag gick upp kände jag mig pytteliten.

-Men ni gör mig stark och jag känner en enorm stolthet att bli den första kvinnliga partiordföranden.

-Jag känner mig stolt men också ödmjuk.

Hon påminde om att hennes mormor hörde till den grupp kvinnor som fick gå och rösta för första gången.

-Så nyss är det som vi fick demokrati, sade hon.

Sahlin tog upp att partiet nu har 3,5 år på sig att ”ge järnet för de socialdemokratiska idéerna”, att göra om delar av organisationen, att debattera, tänka och tänka nytt.

-Det här landet behöver varken nya eller gamla moderater. Det behöver en ny regering, sade hon.

Valet av Sahlin på extrakongressen i Folkets Hus i Stockholm var en formalitet. Inga motkandidater fanns.

Sahlin förväntade sig inte några omedelbara effekter i stigande opinionssiffror efter att hon tillträtt som partiledare.

-Jag tror inte på några effekter, jag tror på hårt jobb nu i tre och ett halvt år.

På frågan hur det känns att hennes nya jobb innebär att hon aldrig får vara i fred, svarade Sahlin.

-Jag har ju inte levt ett helt normalt liv de senaste åren. Vi får se hur stor skillnad det blir egentligen, nu känns det bara spännande.

Men Sahlin hade inte blivit partiledare om EU-kommissionär Margot Wallström ställt upp. Hon var den som hade ojämförligt starkast stöd i partiet bland tänkbara kandidater. Wallström, som lovat att ställa upp för Sahlin på hemmaplan när EU-jobbet är över 2009, är med under kongressen.

Efter att ha blivit vald besökte Mona Sahlin, tillsammans med LO-ordföranden Vanja Lundby-Wedin, LO:s manifestation för kollektivavtalen på Sergels torg i Stockholm.

Den nyvalda partiledaren, som inte har hundraprocentigt stöd i fackföreningsrörelsen, talade inför hundratals människor och en sak gjorde hon klar:

-Arbetarrörelsen är facket och partiet tillsammans. Och vi kommer att hålla ihop, Vanja och jag, om det nu var någon som tvivlade på det.

Sahlin talade också om vikten av en stark a-kassa och solida kollektivavtal och gjorde ytterligare en sak klar:

-Det kommer att finnas med i valet 2010.

Besökarna på Sergels torg verkade synnerligen medvetna om vad Sahlin just hade utsetts till. Flera personer kom fram och spontangratulerade henne, andra kom med glada tillrop.


Mona önskas lycka till av Margot Wallström under partikongressen på lördagen.

Mona önskas lycka till av Margot Wallström under partikongressen på lördagen.